Filou Oostende verbrijzelt vice-leider Antwerp Giants in hun huis

Yannick Desiron speelde een sterke wedstrijd voor Oostende. © VDB

Zelfs de meest optimistische Oostendenaar durfde geen overwinning met zo’n grote marge in de heruitgave van de vorige playoff-finale voorspellen: 44-82 was de onverwachte eindstand in Antwerp Giants-Filou Oostende.

Antwerp Giants en Filou Oostende zijn de twee Belgische deelnemers aan de Champions League. Beide prijken momenteel op een al dan niet gedeelde vierde plaats in hun poule. De voorbije week kenden ze elk een stevige verplaatsing. Antwerp Giants verloor zwaar in Jeruzalem. Oostende haalde het in een thriller van Neptunas Klaipeda.

In de competitietopper van de dertiende speeldag hielden beide teams mekaar tot 6-6 in koers. Drie bommen van Lasisi in minder dan twee minuten en daarna twee tweepunters van Fieler vormden een 0-13-sprint die de score op 6-19 bracht. Oostende rondde het openingskwart aan 8-25 af en liet zich die voorsprong niet meer ontfutselen. Of toch bijna niet. Aan de rust (20-36) had Antwerp Giants één puntje verschil weggeknabbeld.

Na de rust hielden de Zeekapiteins het stuur stevig in handen. Na twee nieuwe bommen van Lasisi klom Oostende bij 24-46 al over het verschil van twintig eenheden. Opvallend: in de eerste minuut van het vierde bedrijf scoorden de Giants via Lee en Sanders vijf punten: 41-64. Daarna konden de Giants in negen minuten slechts drie puntjes meer aantekenen. Zo nam de eindstand verschrikkelijke vormen aan.

Duidelijke statistieken

Schwartz driepunterde aan 41-73 al over de dertiger-grens. Pas na 41-80 scoorde Donkor nog een bom. Ja, Filou had een 0-16-rush (Williams 6, Desiron 6, Schwartz 4) bij elkaar gefietst! Lambrecht legde de 44-82-eindstand vast. Oostende had Antwerp Giants in eigen huis verbrijzeld. Te noteren dat coach Gjergja niet kon rekenen op Djurisic (pas één training in de benen) en Buza (kuit).

In twee van de vier kwarts beperkte Oostende de thuisploeg tot minder dan tien puntjes: 8-25 en 8-20.

Met 15 punten (4 op 5 tweepunters en 7 op 9 vrijworpen), 7 rebounds en 6 uitgelokte fouten boekte Desiron de hoogste computerevaluatie. Twee steals en drie blocks kleurden het spel van Fieler. Djordjevic deelde vijf assists uit. Het valt op dat Williams evenveel (acht) rebounds plukte als Bako.

Het verschil in efficiëntie tussen beide teams laat zich in de statistieken duidelijk lezen. Het percentage aan veldkorven was groot: 28,8 % tegen 48,3 %. In de driepunters was het verschil ook stevig: 28,6 % tegen 52,9 %. Aan de vrijworplijn beperkten de Giants zich tot 50 %. De Oostendenaars zetten hun vrijworpen aan 73,9 % om.

Ook de balans in rebounds (27-41) en in assists (11-19) helt flink in het Oostends voordeel.