Filou Oostende gaat op zoek naar achtste landstitel op rij

De basketclub in Oostende heet sinds enkele weken Filou Oostende. © RUDY DECLERCK
Redactie KW

Zaterdag gaat het nieuwe seizoen in de Euromillions Basket League van start. Net als de voorbije seizoenen is de hamvraag welke teams het titelverdediger Filou Oostende lastig kunnen maken. Charleroi en de Antwerp Giants lijken daarvoor in aanmerking te komen.

Oostende versloeg in juni de Antwerp Giants in de finale van de play-offs. De dominantie van de kustploeg is indrukwekkend: Oostende veroverde zijn zevende landstitel op een rij, de negentiende in de clubgeschiedenis. In maart pakte het team van Dario Gjergja ook de beker, goed voor de zesde opeenvolgende dubbel.

Het team van Gjergja, intussen ook bondscoach van de Belgian Lions, begon vorige week al goed aan zijn seizoen door de Supercup te pakken. In Bergen trok Oostende met 57-63 aan het langste eind.

Toch een spannender verloop?

Mogelijk zal de competitie dit seizoen toch een spannender verloop kennen. Gjergja moet bouwen aan een nieuw team, na het vertrek van MVP en Speler van het Jaar Jean Salumu, Tonye Jekiri en Mike Myers. De Antwerp Giants, samen met het ambitieuze Charleroi de grootste uitdager, zagen enkel sterkhouder Jason Clark vertrekken en zullen er normaal gezien sneller staan na een relatief rustige transferzomer. De Carolo’s haalden dan weer voormalig Belgian Lion Axel Hervelle terug naar België en strikten de Amerikanen Cliff Hammonds en Nate Linhart, zij brengen het team heel wat ervaring bij. Charleroi, dat zes seizoenen naast de finale van de play-offs greep, mikt voluit op een prijs: landstitel of beker.

Naast Oostende, Charleroi en Antwerp Giants zijn ook Brussels, Bergen, Aalstar, Limburg United, Leuven Bears en Luik weer van de partij. Kangoeroes verhuisde van Willebroek naar Mechelen, waar er komend seizoen voor het eerst in 23 jaar opnieuw Belgisch topbasketbal te zien zal zijn.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier