DS Waregem verliest bekerfinale van Belfius Namen

Miete Celus ziet haar poging afgestopt door Hanne Mestdagh. © (Foto ELD)
Redactie KW

Zondagnamiddag verloor Declercq Stortbeton Waregem de finale van de beker van België tegen het Namen van Philippe en Hanne Mestdagh. Het werd 51-73.

Waregem schakelde zaterdag Sint-Katelijne-Waver uit, Namen deed hetzelfde met Castors Braine. Een verrassende finale dus in een sfeervolle sporthal in Vilvoorde. De West-Vlamingen begonnen het best aan de partij. Twee bommen van Sien Devliegher zorgden voor een 10-5 na 5 minuten spelen. Wallace deed daar nog twee driepunters bovenop in de eerste periode waardoor DS met een voorsprong de eerste periode kon afsluiten. Namen kwam voor het eerst op gelijke hoogte via Hanne Mestdagh vanop de vrijworplijn, 16-16.

Tot 23-24 kon Waregem het tempo volgen maar toen stokte de scoringsmachine. De Walen plaatsten een 0-11 en gingen comfortabel rusten met 23-35-cijfers. Twee bommen op een rij van Miete Celus deden de hoop terug oplaaien bij Waregem, 29-35. Lang duurde dit echter niet. Onder impuls van de Amerikaanse Briana Day en twee driepunters van Mestdagh later stond er opnieuw een comfortabele kloof op het bord na driekwart spelen, 39-56. In de slotperiode vocht Waregem nog voor wat het waard was maar het was duidelijk dat Namen een sterkere opponent was. Coach Jan Callewaert liet zijn jongeren nog opdraven, net als Mestdagh. Eindstand 51-73.

“Tegen dit profteam waren we niet opgewassen”, zegt Lara Gaspar die in het verliezende kamp stond. “Op hun zege valt dus niets af te dingen. We schakelden SKW uit op zaterdag wat op zich al een supermooi prestatie was. Na ons bewogen seizoen hadden we echter nooit gedacht dat we voor het tweede jaar op een rij de finale gingen spelen. Ondanks de ontgoocheling mogen we supertrots zijn wat we verwezenlijkt hebben.”

Toch West-Vlamingen aan het feest

In het winnende kamp stonden vader en dochter Philippe en Hanne Mestdagh uit Ieper. “Dat we daags voordien Braine uitschakelden wilde toch al iets zeggen”, glundert Hanne Mestdagh. “We wisten dat we meer rotatie in de ploeg hadden dus hielden we het tempo zo hoog mogelijk. Vooral Briana Day deed bij ons inside een schitterende job.”

“Voor mij is dit mijn eerste beker nadat ik de finale twee jaar geleden verloor met Braine tegen… jawel Namen. Hier hebben we hard voor gewerkt met deze schitterende ploeg. Voorlopig dringt dit nog niet goed door.”

Ook coach en vader Philippe Mestdagh was een tevreden man. “We begonnen de wedstrijd met de nodige scherpte en focus. We waren heel goed voorbereid. We wisten Braine uit te schakelen maar daarmee hadden we nog niets in handen. De presence van Day was een belangrijke factor voor ons in deze zege. Waregem heeft geen gestalte genoeg en daar maakten wij gretig gebruik van. We dwongen hen om in foutenlast te gaan. Dit is een heel mooie zege voor ons.”

(ELD – Foto ELD)

Quarterstanden: 16-14/23-35/39-56/51-73

Waregem: S. Devliegher 12, Marcou, Desmet, Wallace 15, Celus 14, Bogaert, Van Den Broucke, Gaspar 10, E. Devliegher, Aizsila.

Namen: Boyd 15, O’Sullivan 4, Day 21, Ortiz 7, Bestagno 2, Hendrickx 4, Ballio, Saucin, Bechoux, Davreux, Vesterberg 7, Mestdagh 13.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier