“Dit deel van de campagne wordt het zwaarste luik”

Emma Meesseman. (Foto Bart)
Redactie KW

Dinsdag werd er geloot voor het WK basketbal dat in september in Tenerife zal plaatsvinden. Ook volgende week komen de Belgian Cats in actie. Geen valentijnsdiner, want de meest geliefde basketdames van het land spelen komende woensdag 14 februari in Kortrijk een kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap. Emma Meesseman en Kim Mestdagh zien het volledig zitten.

Emma Meesseman laat voor het WK zelfs een deelname aan de Amerikaanse WNBA aan zich voorbij gaan. “Die beslissing kwam er door een mix van verschillende factoren“, stelt Emma Meesseman. “Het avontuur van de Cats op het WK was natuurlijk wel heel belangrijk daarin. Ik wilde de volle voorbereiding voor het WK meemaken en een beetje rust kan trouwens ook geen kwaad. Voor de wedstrijden van volgende week missen de Cats met Ann Wauters wel een belangrijke steunpilaar. Dat is een groot verlies, maar we hebben het al zonder haar moeten zien op te lossen en ook in de toekomst zal zij er niet meer bij zijn. Het is het ideale moment voor de andere meisjes om zich te laten gelden. Tsjechië wordt moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. We moeten vooral onze focus houden.”

“Ook dit jaar wil ik weer zoveel mogelijk prijzen meepikken. Dat wordt wat moeilijker met mijn team, omdat we net een nieuwe coach hebben en er een nieuwe basisspeelster bij moeten verwelkomen. Zo laat op het seizoen is dat een beetje opnieuw beginnen. Het WK wordt zeker een nieuwe topervaring. De Olympische Spelen staan ook nog op het verlanglijstje, maar de weg ernaartoe is het moeilijkste. We mogen al eens dromen, maar eerst moeten we ons op andere dingen focussen”, besluit de Ieperse.

Kans gegrepen

Kim Mestdagh. (Foto Bart)
Kim Mestdagh. (Foto Bart)

Ook voor die andere Ieperse Kim Mestdagh is spelen met de nationale ploeg een beetje thuiskomen, maar ze is vooral blij met de overstap naar Salamanca. “Door een teveel aan buitenlanders stond ik te vaak op de beurtrol”, legt de dochter van de bondscoach uit. “Salamanca was op zoek naar een shooting guard en ik heb mijn kans gegrepen. Het voelde een beetje vreemd aan om zo midden in het seizoen ergens toe te komen, maar ondertussen loopt het al veel vlotter. We wonnen al de beker en hopelijk voegen we daar ook de titel aan toe. En uiteraard stoten we ook heel graag zo ver mogelijk door in de Eurocup.”

“Het WK wordt het toppunt in mijn carrière, maar we richten ons nu eerst op de EK-kwalificatie”

Met de Cats hoopt Mestdagh ook op vuurwerk. “Dit tweede deel van de campagne wordt het zwaarste van de drie, vooral door de verplaatsing naar Tsjechië. Het is de moeilijkste tegenstander uit de reeks, maar we gaan ook nu weer voor een twee op twee. Door de loting van dinsdag waren de ogen vooral op het WK gericht. Dat wordt het toppunt in mijn carrière, maar we werken stap voor stap verder. We moeten het doen zonder Ann Wauters, maar dat zullen we wel weten op te lossen.”

Zaterdag 10 februari om 18 uur in Praag: Tsjechië Belgian Cats.

Woensdag 14 februari om 20.30 uur in Kortrijk: Belgian Cats Zwitserland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier