Derby Hexia – K-BTK: “Het wordt een aangenaam weerzien met heel wat spelers”

Alexander Byttebier en Jasper Velghe
Redactie KW

Met Hexia ZwevegemDeerlijk One tegen K-Basketteam Kortrijk One staat op de volgende speeldag een onvervalste derby op het programma in tweede landelijke A. Alexander Byttebier (26) en Jasper Velghe (31) blikken samen vooruit op dat treffen. Ze speelden verscheidene seizoenen samen in Top Division One bij Holstra Wevelgem en kruisen zaterdagavond de degens in de Gaverhal in Deerlijk.

Wie de spelerslijsten van de beide tweedelandelijkers van naderbij bekijkt, komt al snel tot de constatatie dat er heel wat raakpunten zijn tussen beide teams. Nicolas Hanssens en Alexander Byttebier (beiden Hexia) en Jerome Vandenberghe, Amaury Tandt en Jasper Velghe (allen K-BTK) speelden tot twee jaar terug samen bij derdenationaler Holstra Wevelgem, dat in het tussenseizoen omwille van financiële problemen besliste om de handdoek te gooien en verder te werken met de ploeg in eerste provinciale.

Franky Deprez, coach van Hexia, was lang actief bij Olbak Bissegem en zijn zoon Niels Deprez, Louis Vanooteghem en Alexander Byttebier, alle drie aan hun tweede seizoen toe bij Hexia, genoten er hun basketopleiding. Pieter Van Exem (Hexia) verdedigde dan weer lang de kleuren van Olbak en Sander Accou (K-BTK) speelde een tweetal seizoenen voor het toenmalige Sparta Deerlijk. En dan is er nog Jasper Velghe (K-BTK) die zijn jeugdopleiding genoot bij het toenmalige Betafence Zwevegem. Om maar te zeggen dat iedereen zowat iedereen kent.

Prachtige tijd

“Ik ben op sportvlak eigenlijk een late roeping”, verduidelijkt Jasper Velghe. “Ik ben maar beginnen basketten op mijn twaalfde en heb mijn eerste basketpassen gezet bij de jeugd van Betafence Zwevegem. Ik ben er blijven spelen tot aan de juniors. Daarna was ik vier seizoenen actief bij Hervan Wevelgem. Na twee jaar Wytewa ben ik weer naar Wevelgem getrokken, ondertussen omgedoopt in Holstra Wevelgem.”

Ik heb er een heel mooie tijd meegemaakt. We hadden het er helemaal naar onze zin. De omstandigheden waren ideaal: een schitterende zaal, een talrijk en levendig publiek, veel sfeer op en naast het terrein. We hadden ook een heel hechte groep. Er was ambiance tot en met. We zien elkaar nu nog geregeld, zitten samen om een pint te pakken en leuke herinneringen ophalen ontbreekt daarbij geenszins… Ik betreur nog altijd wat er gebeurd is. Anders had ik er beslist nog gespeeld.”

Stilaan op dreef

“Maar bon, dat is jammer genoeg verleden tijd. In het tussenseizoen kreeg ik verschillende aanbiedingen, maar ik heb bewust voor K-BTK gekozen. Enerzijds omdat het een familiale club is en een ruime achterban heeft. Anderzijds omdat drie keer trainen per week en een job als kinesitherapeut te zwaar is om comfortabel te kunnen werken. Ik ben nog altijd als kine actief bij KVK en werk met mijn vriendin, die osteopaat is, aan de uitbouw van een eigen groepspraktijk.”

“We onderschatten Hexia zeker niet. Ik denk dat ze onder hun waarde staan geklasseerd” – Jasper Velghe

We worden door de concurrentie als titelfavoriet beschouwd. Dat heeft met zich meegebracht dat elke ploeg tegen ons altijd dat tikkeltje meer kan en vaak boven zichzelf uitstijgt. We verloren in deze competitie al drie keer. We moeten de hand in eigen boezem steken. Het is een grotendeels nieuwe ploeg met een nieuwe coach. In de eerste wedstrijden liep het allemaal wat stroef. We raken stilaan beter op dreef. De automatismen zijn er en dat laat het beste vermoeden voor de toekomst.”

Ik kijk uit naar de match tegen Hexia ZwevegemDeerlijk. Het wordt een aangenaam weerzien met heel wat spelers. Mijn moeder is in Deerlijk geboren en mijn oma woont er nog altijd. De familie zal wellicht op post zijn om te supporteren. Ik hoop dat het een mooie wedstrijd wordt. We onderschatten de thuisploeg geenszins. Ik denk dat Hexia momenteel onder zijn waarde geklasseerd staat. Maar we gaan er vol voor.”

Extra pigment

Ook Alexander Byttebier kijkt reikhalzend uit naar de derby. “Er is een band tussen verschillend spelers uit beide kampen. Dat geeft het treffen nog wat extra pigment”, zegt Alexander Byttebier. “Ik was er vroeg bij als basketter. Een vriend had zich ingeschreven bij het toenmalige Olbak. Ik ben mee gegaan naar een training en ik ben blijven gaan. Ik heb er onder wijlen Odilon Debaere de eerste knepen van het vak geleerd, heb er alle jeugdreeksen doorlopen en trad aan bij de landelijke ploegen. Toen ik 17 jaar was, ben ik naar de basketschool in Oostende getrokken. Ik ben enkele jaren bij Oostende en Gistel-Oostende blijven spelen en heb vanaf het seizoen 2012-2013 voor Holstra Wevelgem gekozen.”

Door een samenloop van omstandigheden, niet in het minst op vraag van vader Franky en zoon Niels Deprez, kwam ik vorig jaar bij Hexia terecht. Het was een geslaagd seizoen en we beëindigden de competitie op de vijfde plaats. Dit jaar zijn we nog versterkt en toch kennen we een bijzonder moeilijke start. We hebben er het raden naar wat er verkeerd loopt. De ambiance in de groep is nochtans fantastisch, maar toch vallen de prestaties momenteel tegen.”

We staan voorlopig negende en dat is beneden de verwachtingen. Zaterdag werd het een verwachte en verhoopte overwinning in Erpe-Mere. De 70-96-zege kreeg wel pas na de rust vorm. We missen te vaak onze start en zijn dan op achtervolgen aangewezen. Die inhaalbeweging kost krachten en finaal ga je onderuit. Het is een competitie met soms verrassende uitslagen. Wij zullen er alles aan doen om de overwinning in de Gaverhal te houden.”

(Rik Devos)

Zaterdag 18 november

om 20.30 uur: Hexia ZwevegemDeerlijk One – K-Basketteam Kortrijk One

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier