Chase Fieler helpt Filou Oostende met beslissende vrijworpen voorbij Klaipeda

© Twitter Filou Oostende
Redactie KW

Met een vierde opeenvolgende overwinning, opnieuw met een klein verschil, blijft Filou Oostende stunten in de Champions League. De rood-gelen wonnen met 77-79 in Neptunas Klaipeda, vice-leider in de Litouwse competitie.

Oostende vatte de match schitterend aan. De rood-gelen dwongen de thuisploeg na 3’57” zelfs tot een eerste time-out. Oostende leidde toen al met 2-9. Op assist van uiteraard Djordjevic opende Maric na 1’12” de score. De jarige Lasisi had met een tweepunter en een bom de grootste inbreng in die vroege voorsprong. In de vijfde minuut verving Desiron Maric die twee fouten telde. Met de inbreng van Lambrecht in de negende minuut koos Gjergja voor vier Belgen (Mwema, Lasisi, Desiron en Lambrecht) naast TJ Williams. Lambrecht dankte voor het vertrouwen met vier punten in 1’42”. Oostende rondde het eerste kwart met een 12-21-voorsprong af. De Oostendenaars hadden 9 van hun 19 aanvallen goed afgerond en ook de meeste rebounds (6-11) beheerst.

Bordjes halverwege in evenwicht

Gjergja bleef ook het grootste deel van het tweede bedrijf voor vier Belgen tussen de lijnen kiezen. Desiron en Williams verbreedden het verschil in de elfde minuut tot 12-25. Grant trachtte de schade te beperken (19-29) maar Mwema en de bombarderende Schwartz tekenden na 15 minuten opnieuw een voorsprong van 13 punten (19-32) aan. De Litouwers antwoordden met een stevige 9-0-run die de basis van een 17-3-sprint vormde. Beliauskas bracht Klaipeda bij 36-35 voor het eerst aan de leiding. Uiteindelijk hingen de bordjes halverwege het duel in evenwicht: 39-39. Buysschaert had de 34 laatste seconden van het tweede kwart zijn debuut in de Champions League gemaakt.

Fieler to the rescue

Zes punten van Kesteloot loodsten Oostende in het derde wedstrijdschuifje naar 41-48. De onstopbare Grant smeerde Maric een derde fout aan. Oostende bleef het stuur vasthouden: Fieler dunkte, Lasisi driepunterde: 49-56. Maar de Litouwers namen bij 57-56 even de leiding over. Na korven van Williams en Lasisi telde Oostende een voorsprong van één eenheid (59-60) aan het halfuur. Desiron telde toen al vier fouten. Williams, Mwema en Desiron gaven hun team nieuwe zuurstof: 64-69. Nog 5′ te gaan. Williams, nochtans heel goed bezig, miste toen een lay-up en acht seconden later driepunterde Weaver aan de overzijde tot 67-69. Nog 4’48” op de klok. De spanning nam toe nadat Fieler de bezoekers naar 70-74 driepunterde op 1’32” van het eindsignaal. Weaver milderde tot 72-74. Grant benutte één vrijworp: 73-74. Nog 33 seconden.

TJ Williams geraakte in de hoek niet voorbij Slavinskas en Olisevicius. De refs betrapten hem op een loopfout. Zijn naamgenoot gooide de bal onder korf in en bediende Olisevicius wiens poging niet door de korf ging want Fieler sloeg de bal weg. De refs menden dat de bal in dalende richting was en kenden twee punten toe. Coach Gjergje bekwam dat de refs de beelden bekeken. Ze aarzelden heel lang en bleven dan toch bij hun beslissing: 75-74. Lasisi (75-76) en Lorenzo Williams (77-76) hielden de spanning in de arena. Nog 2 seconden en 9 tienden op de klok toen Fieler bij een driepuntkans foutief gestopt werd door Weaver. Ook nu werden de beelden herbekeken en bleven de refs bij hun beslissing: drie vrijworpen. Fieler (13 punten, 4 rebounds en 5 assists) benutte ze alle drie: 77-79. Delininkaitis gooide zijn ultieme bom tegen het bord.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier