22/06/17 om 15:06 - Bijgewerkt om 16:42

Cats zijn nu al verrassing van het EK vrouwenbasketbal

De Belgian Cats blijven geschiedenis schrijven: onze nationale vrouwenbasketbalploeg plaatste zich maandag rechtstreeks voor de kwartfinales en na winst tegen Italië is de halve finale én een WK-ticket een feit.

Cats zijn nu al verrassing van het EK vrouwenbasketbal

De Belgian Cats mochten ook na de match tegen Italië vieren. © Belga

De paar dagen rust hadden onze beste basketbalspeelsters deugd gedaan, zo bleek al meteen in de match tegen Italië: de Cats sloegen meteen een kloof die ze in het tweede quarter konden behouden. Maar in tegenstelling tot de poulewedstrijden hadden ze het spannendste deel van de match niet in het vierde kwart, maar wel in het derde kwart gepland. Resultaat: na 30 minuten was alles te herdoen. Gelukkig konden ze in quarter vier de knop terug omdraaien, met logische 79-66-winst als gevolg.

Geen discussie

Exponent van de winst was Ieperlinge Emma Meesseman, geruggensteund door Ann Wauters - wat speelde de inwoonster van Bellegem opnieuw beresterk - en Kim Mestdagh, nog een Ieperlinge. Voor laatstgenoemde zal de zege wel extra speciaal zijn: haar partner Sottana stond aan de andere kant en die deed de Cats na de rust regelmatig pijn. Al liet Kim vooral voor de pauze de Italianen alle hoeken van het veld zien. Een discussie over wie individueel de beste was, is dus niet nodig.

Delen

"Wat er zaterdag en zondag ook gebeurt, de Cats en de vele fans moeten dan van elk moment genieten"

Deze overwinning tegen alweer een sterke ploeg zorgt ervoor dat de Cats zaterdag de halve finale spelen. Wellicht tegen Spanje, de huidige Europees kampioen. Geen sinecure dus, zeker niet met de pandoering in de voorbereiding in het achterhoofd. Maar om het met een sportcliché te zeggen: elke wedstrijd moet worden gespeeld, dus ook die topmatch.

Focus

Hoe dan ook: als België enigszins kans wil maken op een finaleplaats, moet het nog beter. De Cats wisselen nog net iets te vaak steengoede momenten af met slechte. Tegen Italië bleek dat dit nefast kan uitdraaien: een kloof van 13 punten is in basketbal lang niet onoverkomelijk. In de halve finale zal de focus met andere woorden 40 minuten lang goed moeten zijn en het samenspel subliem. Want de tegenstander dan zal sterker voor de dag komen dan de Italiaanse vrouwen.

Coach Philip Mestdagh.

Coach Philip Mestdagh. © Belga

Een voordeel is alvast dat de Cats zaterdag zonder enige vorm van druk het veld kunnen opkomen: het EK is nu al meer dan geslaagd, België is nu al de verrassing van het tornooi. Dus: wat er zaterdag, en zondag tijdens de finale of troosting, ook gebeurt, laat ons als fans genieten van elk moment. De speelsters moeten dat ook doen. Coach Philip Mestdagh zal hen dat ongetwijfeld meegeven als raad. En wie weet wat er dan kan gebeuren...

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!