Beslissende korf van Chase Fieler met nog één seconde op de klok

Dusan Djordjevic deelde opnieuw de beslissende assist van de avond uit. © PR
Redactie KW

In Ljubljana legde Chase Fieler, na assist van Dusan Djordjevic, de 69-71-eindstand tegen de Sloveens landskampioen Olimpija vast. Filou Oostende kroop op de elfde speeldag door het oog van de naald en behoudt zo zijn kwalificatiekansen.

Ljubljana opende voor amper 500 aanwezigen het best de match: 5-0. Lasisi en co antwoordden meteen: 9-11. En toen nam de vermoeidheid het over bij Oostende. De roodhemden holden voortdurend achter de feiten aan. Twee alley-oop-passen van Span naar Lazic en Jones in de zevende minuut vormden het sein voor de Slovenen om hun wil op te leggen. De 17-11-kloof bleef tot het einde van het openingskwart intact: 22-16. De cijfers van de reboundduels leken een lachertje: 12-2 in de eerste tien minuten. Met zijn negende punt bracht Williams de Oostendenaars opnieuw in het spoor van de Slovenen: 25-24. Badzim-bommen gaven Ljubljana nieuwe stuwkracht: 34-24. Met de heroptredende Buza verkleinde Oostende dat verschil tot 41-37 halverwege de avond.

In het derde quarter scoorde een slap Oostende amper drie veldkorven uit twaalf aanvallen. Aan de overzijde loodste tiener Samanic de thuisploeg met elf punten naar 56-47. Met een nieuwe Badzim-bom overschreed Olimpija iets na het halfuur de grens van tien eenheden: 63-52. En ja, toen veranderde het plots bij de Filous die na drie kwarts tegen een onwaarschijnlijke 36-13-balans aankeken. Eindelijk tankten ze extra energie. Ze wonnen nu wel luchtduels, 10-10 in het vierde kwart. Williams (paar tweepunters) en Schwartz (koppel bommen, telkens na assist van Williams) leidden met een 0-10-rush de achtervolging: 63-62. Aan de vrijworplijn zorgde Djordjevic voor evenwicht op het scorebord: 65-65 met nog 3’57” op de klok. Djurisic en Schwartz brachten Oostende 67-69 voorop. Nog 1’02” te gaan.

Nagelbijtend slot

En dan volgde er een angstaanjagende slotfase. Met nog 6 seconden en 8 tienden te gaan bekeken de refs heel lang de beelden van een fout van Djordjevic op Span. Uiteindelijk beoordeelden ze het niet als een opzettelijke maar een gewone fout. In de slotminuut van de heenmatch speelde een betwiste opzettelijke fout van Djordjevic wel een belangrijke rol in de nederlaag. Na een time-out van Oostende beging Fieler een fout op Samanic. Nog 5 seconden en 3 tienden. Time-out van Olimpija. Na fout van Schwartz tekende Samanic met twee vrijworpen voor een 69-69-gelijkspel. Nog 3 seconden en 9 tienden! Gjergja vroeg een time-out aan en zijn spelers voerden de opdracht perfect uit. Djordjevic vond Fieler die met een achterwaartse lay-up de winnende korf aantekende. Er stond nog exact één seconde op de klok.

Na elf speeldagen telt Oostende zes zeges. Filou Oostende deelt met Besiktas Istanbul en Straatsburg de derde plaats met één zege minder dan het tweede-gerangschikte Promitheas Patras. Er resten nog drie speeldagen. Dinsdag komt het Duitse Bayreuth op bezoek.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier