BC Oostende wint zijn negentiende beker van België

BC won voor de zesde keer op rij de Beker van België. © (Foto SD)
Redactie KW

De 65ste bekerfinale was de eerste tussen de broers Lasisi. Elias behoort tot het winnende kamp want Oostende zegevierde na een pittige match met verlenging: 84-80. De negentiende cup voor BCO, de zesde op rij.

Salumu, Djordjevic, Kestekoot, Jekiri en Fieler vormden de basis-vijf. Bij Bergen stonden Green, Jones, Cage, Reddic en Idris Lasisi aan de opworp.

Met zes punten aan 100 % stuurde Salumu de Oostendenaars naar 6-5. Aan de overzijde telde Jones al twee fouten, tijd voor een retour naar de bank. Kesteloot (lay-uo) en Djordjevic (bom) drukten door naar 11-5 na minder dan vier minuten. “We are BCO”, klonk het gele supporterslegioen. Twee bommen van Tiby brachten Bergen bij 13-11 opnieuw in koers. François scoorde aan 13-13 in de achtste minuut de gelijkmaker. De heroptredende Demps driepunterde naar 13-16 na 8’13”. Bergen beëindigde het eerste kwart met een 16-18-voorsprong.

Met een bom vanop de rechterflank opende Mwema het tweede quarter. Mihailovic, Mwema en Elias Lasisi dwongen coach Goethals bij 30-22-cijfers, tot dan het grootste verschil, tot een time-out. Idris Lasisi had het begrepen en vlamde een driepunter in de korf laar broer Elias tweepunterde snel aan de overzijde. Na een bom van Kuridza overschreed Oostende voor het eerst de tienpuntengrens: 39-28 na 18’36”. De Oostendenaars stapten met een lekkere voorsprong van een dozijn eenheden (42-30) naar de kleedkamer.

Slappe tweede helft

Snel verhoogde Jekiri het verschil naar 44-30 maar dat intimideerde de Borains niet. In de 26ste minuut plaatste Green zowaar 47-43-cijfers op het bord. De foutenlast bij de grote Oostendenaars zwol aan: Jekiri (4), Kuridza (3) en Myers (3). Bij Bergen telde niemand meer dan twee fouten.

De Borains brachten de score zelfs compleet in evenwicht: 57-57, vroeg in de 32ste minuut. Mihailovic en Myers bouwden een nieuw kloofje (62-57) uit maar met nog vijf minuten op de klok was niets beslist: 67-63. Jones en Tiby veegden die achterstand weg: 67-67. Nog 3’05”. Ondertussen telde ook Myers vier fouten.

Na een fout voor Djordjevic bracht Green Bergen 69-70 voorop. Nog 1’33” op de klok. Djordjevic bracht Oostende met twee vrijworpen weer voorop, Tiby geraakte aan de overzijde niet voorbij Kuridza en Mihailovic zag zijn bom verkeerd landen. Demps tikte 71-72 op het bord met nog 26 seconden te gaan. Time-out.

Twee vrijworpen van Djordjevic en één vrijworp van Jones brachten een 73-73-score op het bord. In de vijf laatste seconden kraakte Mihailovic zijn driepuntpoging.

Salumu klaart de klus in de verlengingen

Jean Salumu schoot BC Oostende naar de bekerwinst.
Jean Salumu schoot BC Oostende naar de bekerwinst.© (Foto Belga)

In de verlenging wezen Salumu (vrijworp), Djordjevic (bom) en Kuridza (twee vrijworpen) meteen de goede richting: 79-73. Jones sleurde Bergen opnieuw in het spoor van Oostende: 79-78 en nog 1’05” te spelen. Salumu zag zijn driepunter niet goed landen en Jones botste aan de overzijde op Mihailovic. Iets later liet Jones de bal over de lijn rollen. Nog 27 seconden en time-out voor Oostende. Mihailovic gooide de bal naar Djordjevic die heel lang dribbelde tot Salumu in de rechterhoek vrijstond. Nu viel Salumu’s bom wel: 82-78. Nog 6 seconden en 4 tienden te gaan. Salumu legde de 84-80-eindscore vast.

(PR – Foto’s SD & Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier