BC Oostende is geschokt door "giftige uitspraken" van Sebastien Bellin

15/04/18 om 20:33 - Bijgewerkt om 20:32

In een interview voor Playsports tijdens de rust van Oostende-Charleroi gooide Sebastien Bellin, sinds begin februari nieuwe algemeen directeur van Spirou Charleroi, een vraag over coach Brian Lynch weg en brieste hij in ongepaste taal over de "pathetische Dario Gjergja die de scheidsrechters beïnvloedt". Daarna stapte Bellin uit beeld terwijl de interviewer Jurgen Van Meerbeeck tevergeefs zijn voornaam riep.

BC Oostende is geschokt door "giftige uitspraken" van Sebastien Bellin

Charleroi-manager Sebastien Bellin naast zijn trainer Brian Lynch. © BELGA

Playsports-verslaggever Dirk Jacobs noemde het meteen een "belachelijk interview" en hij stelde voor "nooit nog iets aan Bellin te vragen". We herkenden de anders zo minzame en in Oostende geliefde Bellin, trouwens ex-speler van BCO, niet meer.

BC Oostende reageerde via een persbericht op "de uiterst giftige uitspraken van Sebastien Bellin".

"Wij zijn als club dan ook geschokt door dergelijke grove, ongefundeerde en beledigende uitspraken aan het adres van onze coach. Dergelijke publieke statements aan het adres van onze coach en tegelijk onze club, maar ook de manier waarop de heer Bellin zichzelf persoonlijk opwerpt als "de witte ridder" ter bescherming van de Belgische scheidsrechters en hierbij tevens de voorzitter van de Euromillions Basketball League onder druk zet, zijn ongezien, beneden alle niveau en absoluut 'not done'", klinkt het kordaat bij BC Oostende.

"Wij stellen ons dan ook de vraag of deze uitspraken van de heer Bellin wel gedragen worden door het bestuur en entourage van zijn eigen club? Een club die net als BC Oostende een club is met een grote traditie, een grote uitstraling en een groot sportief palmares! De club die nota bene op het einde van vorig seizoen zwaar heeft ingezet om precies Dario Gjergja (die toen einde contract was) voor meerdere seizoenen naar Charleroi te halen. Het bestuur en de toenmalige sportieve leiding waren toen ook niet blind voor het sportieve succes-parcours dat coach Gjergja aan het afleggen is sedert hij bij BC Oostende aan de slag is, maar ook de manier waarop", merkt BC Oostende in zijn persbericht op. "Deze successen kwamen tot stand met steeds gemiddeld twee tot drie Belgische spelers op het terrein. Salumu, Serron, Gillet, Marnegrave, Muya, Boukichou, Kesteloot, Lasisi, Schwartz om de meest bekende op te noemen, kregen en of krijgen volop kansen om te groeien en door te groeien tot sterkhouder en om zich te tonen in België en in Europa! Coach Gjergja staat er in binnen- en buitenland voor bekend dat hij jonge spelers kan vormen en kansen geeft! Oostende is dan ook niet voor niets al meerdere jaren "hoofdleverancier" van de Belgian Lions als het over spelers gaat die nog in België actief zijn. Als we ook nog eens spelers bijtellen die ondertussen in het buitenland spelen, dan loopt het aantal dat door de handen van Gjergja zijn gepasseerd nog verder op. Wij denken dat het het vrij duidelijk is wat de verdiensten zijn van coach Gjergja voor het Belgische basketbal."

"Dit feit alleen al toont aan dat de beschuldigende vingerwijzing van Sebastien Bellin, dat coach Gjergja het Belgische basketbal "pijn doet", gewoon nergens op slaat! Wij kunnen alleen maar besluiten dat de heer Bellin met dergelijke beweringen bewust imagoschade wil berokkenen aan onze coach en onze club", zegt de titelverdediger.

"Bovendien beweert hij dat hij 'er persoonlijk zal op toezien' dat scheidsrechters zich niet langer zouden laten beïnvloeden. Enerzijds vragen wij ons af hoe de heer Bellin dat wil bewerkstelligen vanuit zijn functie als clubmanager en anderzijds of hij soms de mening is toegedaan dat de huidige verantwoordelijken van het scheidsrechterskorps hier niet toe in staat zouden zijn? Sport is emotie en emotionele coaching is van alle tijden en in alle sporten. Scheidsrechters beschikken heus wel over voldoende ruggengraat om op dit niveau correct te functioneren en zich niet te laten beïnvloeden."

Ook kijkt BC Oostende uit naar de reactie van de Liga "omdat het huishoudelijk reglement van Euromillions Basketball League een duidelijke gedragscode stipuleert met vastgelegde sancties voor mensen die zich hieraan bezondigen".

Met de open vraag "Wie doet nu in feite het Belgische basketbal pijn" beëindigt BC Oostende zijn stevige reactie op de ongepaste uitspraken van Sebastien Bellin.

(PR - foto Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!