BBC Spie Izegem en Basket Tielt gaan samenwerken: basket Midwest is geboren

Nicolas Lecomte (Tielt), Jurgen Vandecappelle (Izegem), Bart Desmet (Izegem), Tom Scherpereel (Tielt), Hans Verbrugge (Tielt) en Peter Vandewiele (Izegem) slaan de handen in elkaar. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

In primeur stelden de besturen van BBC Spie Izegem en Basket Tielt hun samenwerking voor. Basket Midwest richt zich in de eerste plaats op de jeugd, maar moet er op termijn ook voor zorgen dat de fanionteams er sterker uit komen. Ondertussen lonken de twee participerende clubs ook naar de buren Wytewa Roeselare, Wibac Sint-Eloois-Winkel en BBC Rozenbeka om mee op de kar te springen. “Onze deur staat open, als men de komende jaren wil aansluiten, zullen we hen met open armen ontvangen.”

Bij BBC Spie Izegem en Basket Tielt zijn ze er zich terdege van bewust dat ze nu mee de trein van schaalvergroting op moeten springen. Recent leidde in Kortrijk een fusie al tot een club van meer dan duizend leden, in Waregem en aan de kust zijn er ook al verregaande samenwerkingen… Dus kon men in het centrum van de provincie niet achter blijven om concurrentieel te blijven. “De bond stimuleert jeugdopleidingen van hoog niveau, maar als kleine club is het niet makkelijk om aan de voorwaarden te voldoen. Samenwerken kan daar een oplossing bieden”, aldus de Izegemse voorzitter Peter Vandewiele.

We kiezen voor de koepelwerking omdat beide clubs zo hun eigen identiteit kunnen blijven behouden

Voorlopig zijn twee clubs initiatiefnemer voor de koepelwerking, maar de deur staat open voor andere clubs uit de regio. “We kiezen voor de koepelwerking omdat beide clubs zo hun eigen identiteit kunnen blijven behouden, de lokale verankering is zo ook verzekerd. We bereiken spelers uit een grotere regio, maar de fanionteams zullen onder de eigen naam blijven spelen.”

Dames en G-basket

De samenwerking situeert zich vooral op het vlak van de jeugd. De coördinatie van de onderbouw (tot en met U12) blijft lokaal, de bovenbouw wordt gemeenschappelijk gecoördineerd. De jonge spelers blijven dus bij hun moederclub spelen, maar eens wat ouder kunnen ze elk door middel van dubbele licenties op hun niveau terecht. Tielt-secretaris Nicolas Lecompte: “Zo kan het op termijn dat spelers van Tielt in Izegem gaan spelen. Wij gaan daarover ook in gesprek met de ouders. De afstand tussen de clubs valt mee en men kan carpoolen naar de trainingen.”

BBC Spie Izegem en Basket Tielt gaan samenwerken: basket Midwest is geboren

“De bedoeling is om iedereen basketbal op zijn niveau te bieden. En dat geldt niet enkel voor de jeugd. Spelers die wegens studies hun ambitie tijdelijk willen terugschroeven of anciens die willen uitbollen: voor iedereen zal er plaats zijn.”

Niet onbelangrijk is ook het meisjesbasketbal. Beide clubs hebben geen echte traditie daarin, maar hebben wel meisjes in de rangen. Maar op een bepaald moment niet genoeg om een team te vormen. “Door samen te werken zullen we meer teams creëren.”

En niet onbelangrijk: bij Basket Midwest hopen ze ook het G-basket te introduceren. (WVS)

Identikit BBC Spie Izegem

Stamnummer: 261

Aantal spelers: 196.

Bestuur van tien leden met voorzitter Peter Vandewiele, ondervoorzitter Bart Desmet en secretaris Jurgen Vandecappelle.

Drie seniorteams: One (tweede landelijke), Two (tweede provinciale), Three (derde provinciale).

12 jeugdploegen: J21A, J18A, J18B, J16A, J16B, J14A, U12A, U12B, U10A, U10B, U8A, U8B + kleuterbasket.

Indentikit Basket Tielt

Stamnummer: 2039.

Aantal spelers: 61.

Bestuur met zeven leden met voorzitter Tom Scherpereel, ondervoorzitter Hans Verbrugge en secretaris Nicolas Lecomte.

Eén seniorteam: One (vierde provinciale).

Vier jeugdploegen: J16, U12, U10 en U8.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier