Basket Blankenberge Two werd twaalfde maar promoveert toch

Redactie KW

Een opmerkelijke promotie vindt plaats in het West-Vlaamse basketbal. Tweedeprovincialer Basket Blankenberge Two stijgt ondanks een twaalfde (!) plaats op veertien ploegen toch naar eerste provinciale.

De clubs die Basket Blankenberge Two afgelopen seizoen vooraf gingen in het klassement verzaken aan promotie of mogen simpelweg niet overgaan. Een ploeg die een heel seizoen lang tegen de degradatie vocht maar toch promoveert naar een hogere divisie, het is ongezien. Dat vindt ook Philippe Vermoortele, voorzitter van Basket Blankenberge.

“We vinden het zelf ook een bizarre situatie. Als bestuur stonden wij aanvankelijk niet achter die promotie, maar op vraag van de spelersgroep en de trainersstaf hebben we toch beslist om over te gaan. Ze kozen quasi unaniem om te promoveren en dan kunnen wij dat als bestuur natuurlijk niet weigeren.”

Philippe Vermoortele vreest geen afstraffing en maakt zich sterk dat de Two zich volgend seizoen kan handhaven in eerste provinciale. “Dit jaar kenden we een snertjaar met onze Two door een grote blessurelast bij enkele sterkhouders. Deze spelers zijn volgend seizoen opnieuw topfit. De drie beste ploegen uit eerste provinciale gaan weg naar tweede landelijke en er zijn ook een paar sterke ploegen uit tweede die niet overgaan. Akkoord, BBC Zwevezele en BS Waregem blijven sterke ploegen, maar daarnaast ligt de competitie volledig open. Ik denk dat we zeker een goede kans maken om in eerste te blijven. We hebben zelfs al enkele versterkingen binnengehaald om dit te verwezenlijken. Daan Sampson maakt de overstap van onze One naar de Two. Dimitri Vandekerckhove, die ons eind dit seizoen al kwam versterken, blijft ook volgend seizoen bij ons en hij overtuigde zijn broer Nicholas om zich bij ons aan te sluiten. Dat zijn twee spelers die ervaring hebben in landelijk en nationaal basket. Het wordt een grote uitdaging voor de spelers en de trainersstaf, maar ik denk dat die promotie zeker geen retourticket naar tweede provinciale wordt.”

De promotie van Basket Blankenberge Two is overigens goed nieuws voor ACJ Basket Brugge. Doordat Basket Blankenberge Two promoveert, komt er een plaats vrij in tweede provinciale en mag ACJ One door hun derde plaats in derde provinciale alsnog overgaan naar tweede provinciale. Ook uit vierde provinciale is er een extra stijger en daar vinden komend weekend testwedstrijden plaats tussen de nummers drie : RS Koekelare Two, Poperinge Two en Holsta Wevelgem Three. (Bert Denolf)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier