16-jarigen krijgen kansen bij de grote jongens in het Kortrijkse basketbal

Maxim, Brent en Andreas vertellen
Redactie KW

Het Kortrijkse basketbal is bezig aan een revival. Na jaren waarin eerst Wevelgem en later Waregem hen leek voorbij te steken, staan zowel de seniors- als jeugdploegen uitdrukkelijk op de West-Vlaamse basketbalkaart. De voorbije weken krijgen enkele youngsters ook volop speelkansen bij de fanionteams van K-BTK en Kortrijk Sport.

“Dit seizoen krijg ik heel veel kansen om mee te trainen met de eerste ploeg van K-BTK in eerste landelijke. De laatste maanden train ik bijna alle trainingen met de eerste ploeg mee en ook tijdens de wedstrijden word ik meestal geselecteerd”, begint de 16-jarige Maxim Watteyn, die door coach Isabelle Depraeter werd opgeleid. “Ik kijk vooral op naar Jérome Vandenberghe, die altijd schijnbaar makkelijk tot scoren komt, maar het is absoluut niet zo simpel als het eruit ziet. De spelers bij One proberen mij ook altijd te helpen en geven mij tips. Van coach Bert Wyseur, die ik zowel bij U18, U21 als One heb, krijg ik heel veel vertrouwen en leer ik vooral bijzonder veel bij”, gaat Maxim verder.

“Beste seizoen ooit”

Het verhaal van de drie jongens kwam vorig jaar bij de landelijke u16 van KBKT bij elkaar. “Ik speelde tot mijn eerste jaar U16 provinciaal bij BBC Gullegem. Coach Jurgen Deceuninck leerde me de eerste basketpasjes zetten, maar ik was al 11 jaar toen ik begon. Die coach leerde mij trouwens shotten met rechts, want ervoor shotte ik met mijn zwakkere linkerhand. Ervoor beoefende ik judo en daar was ik wel redelijk goed in, maar na een gedeeltelijke neusbreuk, brak ik ook mijn tanden en dat was er teveel aan”, lacht Gullegemnaar Brent Vyncke, die momenteel bij de landelijke U18 van Kortrijk Sport speelt. “Anderhalf seizoen terug werd ik gecontacteerd door Jeroen Debaveye om naar Kortrijk te komen. Ik speelde bij de provinciale U16 van Gullegem en de stap naar landelijke was groot, maar ik durfde toch toehappen. Wat volgde was het beste seizoen ooit voor mij. Ik kwam terecht bij de landelijke U16 van KBTK met amper vier spelers die al landelijk hadden gespeeld, waaronder Andreas en Maxim. Onder coach Bert haalden we de top 16 van Vlaanderen en we leerden enorm veel bij. De sfeer in de ploeg was uitzonderlijk goed en op persoonlijk vlak leerde ik in één seizoen ongelofelijk veel. Ook al trainden we driemaal per week zeer intensief, nooit was er eenzelfde oefening die terugkwam. Dat was volledig nieuw voor mij, maar ongelofelijk leuk”. Over Brent zijn Maxim en Andreas heel positief: “Vooral zijn shotkracht is een groot wapen. Hij zet zich ook altijd in, maar een werkpunt is wellicht dat hij soms nog iets te impulsief is.”

Final Four

“In tegenstelling tot Brent speel ik al basket sinds het eerste leerjaar, en dat is intussen 11 jaar. Maxim speelt zelfs al 12 jaar”, vertelt Heulenaar Andreas Staels, die school loopt in het vijfde jaar Wetenschappen-Wiskunde aan het Guldensporencollege. “Ik begon bij Kortrijk Sport toen we een flyer ontvingen in school om eens een testtraining mee te maken. Als gevolg van de KBA-samenwerking (Kortrijk Basketball Academy, red.) speelde ik de afgelopen jaren zowel voor Kortrijk Sport als KBTK. Vorig seizoen moest ik weer van Sport naar KBTK overstappen en kwam ik dus terecht in de op papier iets mindere U16-ploeg met Brent en Maxim, waarmee we alle verwachtingen overtroffen. Dit seizoen staan we bij de landelijke U18 aan de leiding in onze poule in de top 24. We blijven rustig en in deze club blijft iedereen altijd met de voetjes op de grond, maar het bereiken van de Final Four zou onwaarschijnlijk zijn voor ons”, gaat Andreas verder. “Indrukwekkend aan Andreas is zijn drive naar doel en zijn defensieve kwaliteiten. Hij moet wel wat meer letten op tactisch inzicht en ook zijn focus moet hij telkens hoog houden”, evalueren Maxim en Brent hun vriend.

“Vorig jaar kreeg ik op mijn vijftiende al eens de kans om mee te doen bij de One-ploeg. Ik mocht toen zelfs even op het veld komen. Dan ben je toch wel wat nerveuzer dan bij je jeugdploeg. Ook dit seizoen blijft dat altijd bijzonder spannend. Ik speel ook bij de landelijke U21 en veel van die spelers kwamen samen met de coach mee naar hier. Die ploeg hangt ongelofelijk aan elkaar en het zijn allemaal vrienden die elke match en training 110% voluit gaan”, vervolgt Maxim, die ook wetenschappen-wiskunde volgt aan het Guldensporencollege. “Maxim is iemand die heel makkelijk zijn weg naar doel vindt en door iedereen door kan driven. Ook zijn finishing is bijzonder sterk. De coach herhaalt altijd maar dat hij harder moet worden. Wellicht heeft hij daarin geen ongelijk en is dat inderdaad zijn grootste werkpunt”, lachen Brent en Andreas.

Mee met grote jongens

Brent en Andreas hebben hebben elk nog één anekdote klaar als afsluiter. “Een paar weken terug kreeg ik 5 minuten speeltijd in het tweede quarter in de spannende thuismatch tegen Aalter met de eerste ploeg. Toen ik opkwam, vroeg Stan Naudts – naar wie ik enorm opkijk, die mij op training ook goed helpt – op wie ik moest verdedigen. Er zat heel veel volk in de zaal, ik kon niet meteen antwoorden en kreeg daardoor nog meer stress”, lacht Andreas.

“Ikzelf mocht met de One-ploeg met Kortrijk Sport meedoen in een match op het veld van Oostkamp. Er zat veel volk in de tribunes en het was gewoon een unieke ervaring. Ik leed helaas snel balverlies, maar ik ben dankbaar voor de kansen die ik kreeg. Ik ben ook altijd blij als ik mag meedoen op training bij de One bij coach Jeroen, want daar is het allemaal een stuk serieuzer dan bij de U18”, besluit Brent.

(CDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier