Zeilers klaar voor open Belgisch kampioenschap in Oostende

31/07/18 om 19:42 - Bijgewerkt om 19:40

Van 2 tot 5 augustus wordt in Oostende het open Belgisch kampioenschap in de Drakenklasse gezeild. Er worden 27 boten verwacht met topzeilers uit Oost-Engeland, Nederland en natuurlijk België.

Zeilers klaar voor open Belgisch kampioenschap in Oostende

"Voor het eerst is er ook een Franse boot uit Deauville bij", zegt Anne Vanneste, secretaris van de Drakenklasse. "Eric Le Bon en zijn geroutineerde bemanning vormen een geroutineerd team om naar uit te kijken."

Zal meervoudig Belgisch kampioen Ben Van Cauwenbergh zijn titel behouden die hij al meermaals heeft binnengerijfd? "De tegenstand wordt steeds groter, want onze zeilers worden jaar na jaar beter", zegt de in Duitsland wonende Antwerpenaar. "We hebben geen geheimen voor elkaar, we delen dus alle technische wetenswaardigheden in de vele momenten rond de wedstrijden. Er zijn ook jonge zeilers bijgekomen en er is recent geïnvesteerd in nieuwe boten."

Van Cauwenbergh heeft zelf net de RUS 27 gekocht, de Fl4t Out, een boot van een professioneel Russisch topteam dat de jongste twee jaar nooit uit de top vijf van de internationale Drakenwedstrijden was. "Of dit een garantie op winst is, is nooit zeker, maar het geeft wel een zekerder gevoel."

Naast de moderne gepimpte kunststofversies van deze in 1928 ontworpen boot doen er ook massief houten classics mee, zoals de Old Vic en de Passivite.

Van podiumroutine wil Van Cauwenbergh niet beschuldigd worden. "Varen op de Noordzee is extra uitdagend dankzij de stromingen. Dat maakt het tactisch aspect nog belangrijker dan op bijvoorbeeld meren, terwijl tactiek in een vloot met boten die allemaal zo goed als dezelfde snelheid hebben heel belangrijk is."

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!