WK-goud voor Arthur De Sloover met Red Lions

Arthur De Sloover pakte met de Red Lions goud op het WK hockey. © VI Images / Gerrit van Keulen
Redactie KW

De Red Lions zijn erin geslaagd de wereldtitel hockey binnen te halen. De Belgen wonnen dankzij de shootouts van Nederland. WK-goud dus voor Kortrijkzaan Arthur De Sloover.

Het was een spannende derby der Lage Landen als WK-finale, maar goals kwamen er in de reguliere speeltijd niet aan te pas. Dus moesten shootouts voor de beslissing zorgen.

Van de eerste twee wist enkel Nederland één keer te scoren. Nederland miste de derde niet, Van Aubel scoorde voor België (1-2).Wegnez maakte 2-2 gelijk voor de Red Lions na een nieuwe misser van Nederland. Onze Noorderburen gingen opnieuw in de fout, De Sloover zorgde voor de winning goal. Althans dat dacht iedereen. Nederland probeerde via de videoref de wereldtitel af te snoepen en dat de goal van De Sloover werd afgekeurd voor voetfout.

Het was slechts uitstel van executie voor de Nederlanders. Van Aubel scoorde, Vanasch redde de Nederlandse poging.

Zaterdag plaatsten de Belgische hockeymannen zich voor de finale door Engeland (FIH 7) met 6-0 te verpletteren, goed voor de grootste zege in de geschiedenis in een halve finale op een WK. De Nederlanders toonden zich bescheidener dan de Belgen. Zij schakelden de Australische titelverdedigers (FIH 1) in een shoot-out met 4-3 uit. Na de reguliere speeltijd was het 2-2.

Voor de Red Lions was de eerste WK-medaille meteen de gouden. Een vijfde plaats op het vorige WK, in 2014 in Den Haag, was het beste resultaat tot nog toe. Wel veroverde België al eens brons op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen en op het EK van 2007 in Manchester. Recenter was er zilver op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en op de Europese kampioenschappen van 2013 in Boom en 2017 in Amsterdam.

Het was ook een mooie revanche. Op het EK moesten de Belgen eind augustus 2017 in de finale met 4-2 de duimen leggen voor gastland Nederland, nadat ze bij de rust op een 0-2 voorsprong hadden gestaan. Zes dagen voordien hadden ze Nederland in de groepsfase nochtans nog een 5-0 oplawaai verkocht.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier