Wietse Brackman wint motorcross in Tielt en loopt zo uit in BK

In Tielt eindigden Kelly Debruyne en Jens mans tweede bij de zijspan. © Foto Coghe

VJMO en MCLB waren op 15 en 16 juni te gast langs de Ringlaan in Tielt in een organisatie van het team rond Zijspanrijdster Colleen Van Troys. Een jaarlijkse topper gekend voor zijn uiterst verzorgd terrein en dergelijke. Ondanks de zware regenval op zaterdag, waarbij het terrein blank gezet werd, werd er alles aan gedaan om op zondag de wedstrijden in optimale omstandigheden te laten doorgaan. Het vele werk werd beloond met een massa toeschouwers die de 350 opgekomen piloten kwamen aanmoedigen.

Grote opkomst bij de Internationalen die moesten strijden voor punten in het Belgisch kampioenschap, met als dubbele winnaar kampioen Wietse Brackman. De Vlaams Brabander uit het team van Mc De Willemsvrienden telt halfweg het kampioenschap net 50 punten bonus op zijn dichtste achtervolgers Torpjurn Van Hoe en Mattis Meersschout. Deze West-Vlamingen werden zondag in Tielt als tweede en derde gehuldigd in het dagklassement. Van Hoe legde beslag op de tweede en derde plaatsen, goed voor de tweede eindstek, en Meersschout kwam als zesde en tweede onder de geblokte vlag, goed voor de derde podiumplaats.

Bij de Internationalen 250cc waren de bloemen voor Jerome Biets, de man uit Jabbeke was pas aan zijn tweede wedstrijd toe dit seizoen en werd winnaar met een dubbele derde plaats. De tweede eindstek was voor Jurgen Wybo die de eerste reeks op zijn naam schreef, maar pas vijfde werd in de slotmanche.

Greg Demeulemeester (Kerckhove) was zondag aan zijn achtste eindzege op rij toe bij de Inters Open B. Hij legde beslag op de vijfde en zevende plaatsen tussen de A-rijders, als dubbele reekswinnaar groep B. In de tussenstand van het BK staat Greg aan de leiding met bonus van 51 punten.

Lauclin Demeulenaere uit Zuidschote werd opnieuw winnaar bij de Beloften. Hij schreef de eerste reeks op zijn naam en kwam als tweede door de finish in de slotreeks.

Lothar Desmet (Pittem) werd winnaar bij de Nieuwelingen A (24-28 jaar) met een dubbele tweede plek, in de eerste reeks in een spurt verloor hij met een half wiel tegen Jonas Vandamme (Beernem) die in de tweede manche als derde door de finish ging.

Gerdy Bouton (Zuidschote) werd dubbele reeks- en eindwinnaar bij de Nieuwelingen B. Stefaan De Ruyck de thuisrijder uit Tielt mocht naar de hulde als tweede bij de Nieuwelingen C (+41 jaar). Hij legde beslag op de tweede en derde plaatsen.

Jenthe Vancompernolle (Esen-Diksmuide) werd tweede in de eindstand bij de Nieuwelingen 250/500cc met de tweede en derde plaatsen.

Emilio Vannieuwenhuyze (Lichtervelde) mocht naar de hulde als tweede bij de Nationalen 250cc. In de eerste reeks werd hij derde en schreef hij de tweede reeks op zijn naam. Winnaar werd Jens Van Laere die de eerste reeks op zijn naam schreef en in de tweede reeks aan de leiding reed tot hij door een blokkage van de motor enkele plaatsen verloor, maar na een sterke remonte alsnog de tweede stek opeiste en de eindwinst.

Jonas Dockx (Diksmuide) werd tweede in de eindstand bij de Nationalen 500cc met de derde en tweede plaatsen.

Jamy Carron, de thuisrijder uit Tielt, werd tweede in totaal bij de Juniors 500cc. In de eerste reeks eindigde hij als vierde, maar na de pauze werd hij met verve winnaar van de reeks.

Davy De Cuyper uit Deerlijk was present als gastrijder bij de Quads A en schreef met ruime voorsprong beide reeksen op zijn naam. Niels De Winter (Desselgem) werd driedubbel tweede bij de Quads A.

Axel Volckaert (Zonnebeke) mocht na afloop met de hulde op het hoogste schavotje als winnaar bij de Quads B. De jonge kerel werd dubbele reekswinnaar in zijn groep. Hij kwam in beide reeksen als derde onder de geblokte vlag.

Zijspannen

Liefst 27 driewielers op de afspraak zodat het drummen werd achter het starthekken en heel wat rijders uit de tweede linie moesten vertrekken.

Bert Soetaert – Gianni Dhondt (Oostrozebeke) namen de kopstart in de eerste reeks en bleven autoritair aan de leiding tot de koersleider er een eind aan maakte. In de tweede manche gingen ze als tweede van start en reden ze steeds op die stelling tot het slot, goed voor de eindzege in groep A.

Kelly Debruyne – Jens Mans (Oostrozebeke), de jonge dame die normaliter deelneemt aan de Grand Prix, was op de afspraak en ze demonstreerde haar klasse met een dubbele derde plaats en werd zo tweede in de eindstand A.

Dylan Boussy – Steve De Schacht (Koekelare) kwamen in de eerste reeks na een slechte start niet verder dan de zesde plaats. In de slotmanche namen ze een kopstart en van start tot finish reed het duo aan de leiding. In de algemene stand eindigen ze op de derde podiumplaats in groep A.

Yens Delmotte – Tom Verbrugghe (Kachtem-Meulebeke) moesten in de eerste reeks ook uit de tweede linie komen na een slechte loting en kwamen als negende door de eerste bochten. Met de regelmaat boekten ze een plaatsje winst tot ze als vierde werden afgevlagd. In de tweede manche gingen ze als zesde van start en schoof het duo op naar opnieuw de vierde plaats, en één punt te weinig voor het podium en dus werden ze vierde in de eindstand.

Winnaars bij de Zijspannen B werden Jan Ampe – Nzelo Hoste (Oostrozebeke) met reekszege en een tweede plaats in groep B. Tussen de A-rijders legden zij beslag op de tiende en de zesde plaatsen. Maxim en Matthias Moenaert (Gistel-Beernem) werden tweede in groep B met de 13de en zevende plaatsen.

Thuisrijdster en organisator Colleen Van Troys met Jitske De Soete uit Wingene in het bakje mochten naar de hulde na afloop als derde in groep B. Een prachtige prestatie van de twee jonge dames die als 14de en achtste over de finish gingen.