West-Vlamingen doen het uitstekend in de Flanders Cup Regatta van Sobeka Kanoclub

Het aangename en zonnige weer zorgde voor een heel gezellige en sportieve sfeer. © Philippe Vandeburie
Redactie KW

De tweedaagse internationale kajakwedstrijd van Sobeka Zwevegem werd sportief gedomineerd door enkele West-Vlaamse kajakatleten zoals Tuur Bettens, Joren Desloovere en Tristan Vanasten. Bij de meisjes bleek in de cadettencategorie geen kruid gewassen tegen Christine Debruyne.

De Zwevegemse regatta kreeg wat internationale pit met clubs uit Wales, Engeland, Frankrijk en Catalonië, naast de jaarlijkse Hongaarse inbreng van een club uit Boedapest. Het aangename en zonnige weer zorgde voor een heel gezellige en sportieve sfeer.

Uitblinkers van de Zwevegemse club waren Tuur Bettens bij de seniors heren, Joren Desloovere bij de aspiranten en Tom Cremers bij de veteranen. Tuur Bettens was duidelijk de scherpst getrainde in zijn categorie. Hij bewees het met twee keer winst op de langebaan (5.000 meter). Hij won zowel individueel als in K2 met Tom Van Lancker. Maar ook op de 200 meter stond hij met brons op het podium. Op de 1.000 meter versloeg hij de beste in finale en met zijn Sobeka-collega’s won hij uiteindelijk de prestigieuze K4-1.000.

Bij de seniores dames was de Française Claire Bren de uitblinkster.

Voorbereiding op de Olympic Hopes

Tristan Vanasten (HKV) nam bij de aspiranten enkel aan de 1.000 meter deel, als ultieme voorbereiding op de Olympic Hopes volgend weekend. De voorsprong waarmee hij de wedstrijd won, laat het beste verhopen.

Op de langebaan miste Zwevegemnaar Joren Desloovere een boei na een link manoeuvre van een buitenlandse concurrent. Hij corrigeerde en begon met 250 meter achterstand aan de laatste kilometer. Dat hij in de spurt even later nog iedereen aftroefde, was misschien wel de beste prestatie van de eerste wedstrijddag.

Bij de jongens cadetten is Zias Maerevoet van Sobeka een rijzend talent. De Zwevegemse kadetten-K4 met Beau Christiaens, Lars Billiet, Beau Deconinck en Zias Maerevoet werd enkel door de Gentse K4 voorafgegaan. Zias werd ook tweede in de langebaan.

Naam om te volgen

Christine Debruyne, vroeger aangesloten bij Kortrijk, nu bij Seneffe, had te weinig tegenstand bij de meisjes cadetten. Ze bleef maar voluit gaan, als was het om te tonen hoe hard ze zich heeft voorbereid. Dat wordt zeker een naam om te volgen in de komende jaren.

Bij de veteranen was Tom Cremers de te kloppen man, veel meer dan zilveren en bronzen medailles liet hij voor zijn concurrenten niet over.

Het is nu uitkijken naar de prestaties van Tristan Vanasten die op de Olympic Hopes in zowel de 1.000, de 500 als de 200 meter aan zijn trekken komt. Woensdag reist hij af naar het Poolse Poznan.

(SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier