West-Vlaanderen is klaar voor een nieuw tennisseizoen

Voorzitter Philip Desoete en erevoorzitter Luc Vandaele lauwerden de jubilarissen. © ACR
Redactie KW

In het provinciehuis Boeverbos in Brugge had de Gewestelijke Algemene Vergadering van Tennis Vlaanderen plaats. Vele clubs uit de provincie waren vertegenwoordigd.

Allereerst werd de nieuwe structuur van Tennis Vlaanderen uit de doeken gedaan. Naast het kernbestuur met de voorzitter en de vijf gewestvoorzitters komen onbezoldigd drie externe bestuurders met specifieke competenties. Het zijn Bob Madou, huidig commercieel directeur bij Club Brugge, An Vermeersch en Georges Anthoon.

Onze provincie bleef in 2018 goed voor 91 clubs, samen hadden zij 26.273 leden. Het aantal jeugdvriendelijke tennisclubs voor dit jaar zijn er 36, met een erkende tennisschool zijn er dat 6. TC Brughia in Brugge kreeg het label van jeugdvriendelijke tennisclub, met erkende tennisschool en toptennisschool. In die club in Sint-Kruis wordt overigens als enige in onze provincie een Belgian Junior Circuit georganiseerd, voor U9, U11, U13 en U15 van 7 tot en met 13 april.

Het aantal internationale tornooien in West-Vlaanderen zal dit jaar opnieuw wat afnemen. Wel is er de toename van het aantal padelclubs. Nu zijn er dat 17 in onze provincie. Men verwacht in 2019 bij Padel by Tennis Vlaanderen een stijging van het aantal clubs, een verdubbeling van het ledenaantal en men gaat van 74 naar 140 tornooien. Het aantal interclubploegen zou naar 700 gaan.

Voor wat interclub tennis betreft, kan een jeugdspeler bij de U13 met de volwassenen deelnemen indien zij minimum dertig punten hebben. Bij de U15 is dat minimum vijftien punten. De gewestelijke finales jeugdinterclub hebben vanaf dit jaar voor alle reeksen op een dag plaats: zaterdag 22 juni in TC Kortemark.

Voor de volwassenen in interclub zijn er gewijzigde speelmomenten: DG 50/60 op vrijdag, DD60 en DH70 op donderdag en D55 op zondag. Omdat de inschrijvingen voor ploegen met zes heren vermindert, werd beslist om die reeksen dit jaar voor een laatste keer te organiseren. “Door de klassementshervorming kwamen er nieuwe en aangepaste interclubreeksen. Hierdoor krijgen de clubs meer flexibiliteit om hun ploegen op te stellen”, stelt Johan Rolly. “Er wordt opnieuw supragewestelijk met Oost-Vlaanderen gespeeld. In tegenstelling tot vorig jaar zal de eerste én de tweede van de poule binnen de 14 reeksen de intergewestelijke eindronde spelen, ongeacht tot welk gewest ze behoren. Op zaterdag 30 maart zal beslist worden als er al dan niet een landelijk supragewestelijk reglement komt, dat zal dan toegepast worden voor de volgende jaren.”

Christophe Vanhecke (TC Vijverhof) kwam de nieuwe Tennis Vlaanderen APP en de ELIT 2.0 voorstellen. “Bedoeling is dat de nieuwe APP vanaf mei beschikbaar is. Bij het inloggen zal je een rondleiding krijgen binnen de verschillende functionaliteiten die beschikbaar zijn. Ook bijvoorbeeld de terreinreservatie zal erin geïntegreerd worden. Verder is er ook een beheermodule die zal gekoppeld worden aan de nieuwe versie van Elit, die ook toegankelijk zal zijn via een smartphone. De overgang naar de 2.0 zal in fasen gebeuren.”

Er was in het Boeverbos tevens de verdeling van de labels voor de jeugdvriendelijke tennisclubs. Manu Beuselinck, 15 jaar voorzitter van TC Oostende, kreeg een bronzen medaille. Sofie Wybaillie (secretaris TC Olympos) en Ann Vanslembrouck (secretaris TC Logan) kregen een zilveren medaille voor hun dertig jaar lange trouwe inzet.

(ACR)