Het Provinciaal bestuur West-Vlaanderen VZF is daar enkele jaren geleden als enige in Vlaanderen mee gestart. "We onthouden uit 2018 vooral de warme zomer, dit konden we ook beleven op het Vlaams zomercriterium in het Krekelbad in Izegem", vertelt voorzitter Tony Halsberghe. "Mijn grootste ambitie is ons provinciaal bestuur te laten verder werken, als een goed geolied team ten voordele van onze vele zwemmers en zwemclubs binnen de provincie West-Vlaanderen. Met de beschikbare middelen willen we beter doen dan vandaag, continu optimaliseren. Dit is onze uitdaging."

Zwemwedstrijden kunnen niet georganiseerd worden zonder de officials. Onze provincie telt maar liefst 132 officials. In West-Vlaanderen werden vorig jaar 27 zwemwedstrijden georganiseerd. De officials waren ook buiten onze provincie actief. Sommige waren zelfs op meer dan twintig wedstrijden aanwezig. De vele officials in Brugge kregen als geschenken een badhanddoek als geschenk.

Er werd ook gezwommen, tijdens West-Vlaanderen Sprint. Jongeren vanaf negen jaar zwommen er in diverse disciplines over een afstand van 50 meter. Alle wedstrijden werden in reeksen gezwommen, zonder halve finales en finales. De uitslag werd bepaald door de tijden, waarbij per wedstrijd en per leeftijdscategorie een afzonderlijk klassement werd opgemaakt. In de diverse zwemstijlen is er tevens aandacht voor G- zwemmers uit de West-Vlaamse clubs. Nagenoeg alle competitieclubs uit onze provincie namen aan dit uniek zwemfeest deel.

De Koninklijke Brugse Zwemkring was tijdens alle wedstrijden goed voor 33 medailles, voor Ieper Swimming (23 medailles) en de Izegemse Krekelzwemmers met 18 medailles. Individueel was er drie keer goud voor Edward Schotte en Hannah Vandenberghe (Ieper Swimming), twee keer goud en eenmaal zilver voor Jutta Feys (BZK) en Joeri Veryser (Veurnse Zwemvereniging). Eenmaal goud was er voor

Jasper Aerents, Gisèle De Laere, Romy De Mol, Flore Vanassche, Jerome Vandekerckhove (BZK), Julie Dehaene en Simon Vandenberghe (Ieper Swimming), Theodore Moyaert en Stien Verdonck (Royal Ypres Swimming Club) en Amber Verfaille (Izegemse Krekelzwemmers).

(ACR)