Waregemnaar wil scoren op WK trampoline

Christof Decraene

Simon Debacker is lid van Lenig & Vlug Beveren-Leie en is een van de drie Belgen die van 7 tot 10 november op het WK trampoline actief is.

“Joris Geens en ik vullen elkaar perfect aan”, zegt de 25-jarige Waregemnaar Simon Debacker over zijn partner in het synchroonspringen. We vormen bijna vijf jaar een vast duo. Uit verschillende tests bleek dat wij veruit de beste match waren. Dat hebben de resultaten later ook bevestigd. We zijn samen meerdere keren Belgisch kampioen geworden op dit onderdeel en deden het ook buiten België meer dan behoorlijk.”

Simon Debacker, die aangesloten is bij Lenig & Vlug Beveren-Leie, is het meest trots op zijn finaleplaats in de Wereldbeker in Portugal. “We waren er al vaak dicht bij en die dag viel alles eindelijk in zijn plooi. Twee jaar geleden haalden we op het Europees kampioenschap ook de finale en eindigden zelfs als vijfde. Daarmee grepen we net naast de medailles, dus overheerste aanvankelijk de teleurstelling. Later daagde ons hoe straf deze prestatie werkelijk was. Ik ben intussen aan mijn derde WK toe en Joris zelfs al aan zijn zevende. Toch blijft de stress aanwezig. Zo’n Wereldkampioenschap blijft namelijk iets heel speciaal. Dat deze in Rusland plaatsvindt, is dat ook. Rusland is een natie die trampoline en gymnastiek ademt.”

Simon Debacker wil zichzelf en zijn partner geen onnodige druk opleggen. “Daar wordt niemand beter van”, aldus de Waregemnaar. “We moeten gewoon ons ding doen en proberen om zoveel mogelijk te genieten. Individueel is het vooral zaak om onze twee oefeningen uit te springen en met een goed gevoel naar het synchroon te gaan, ons sterkste onderdeel. Daar hopen we stiekem op een finaleplaats. Dat zal gezien de tegenstand niet gemakkelijk worden. Twee weken geleden bereikten we tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd de finale, dus dat stemt ons wel hoopvol. Al ontbraken er daar enkele toplanden, die er in Rusland wel bij zullen zijn”, blikt de atleet vooruit.

Sterk deelnemersveld

“We mogen ons aan een geweldig sterk deelnemersveld verwachten. De grote Europese landen zoals Polen en Zweden moeten we in de gaten houden, maar ook Mexico en Brazilië zullen voor een finaleplaats wedijveren. Voor naties als Rusland, China, Amerika en Australië moeten wij Belgen normaal gezien de duimen leggen. Maar elke competitie verloopt anders en ook de besten kunnen fouten maken.”

https://www.youtube.com/watch?v=CVi6Nve1l2E

Aan het individueel kampioenschap nemen een 100-tal trampolinespringers deel. “Bij de eerste 24 eindigen, wat recht geeft op de halve finale, zou de ultieme prestatie zijn. Ik weet niet in hoeverre dat realistisch is. Het is niet evident om te concurreren met landen die veel meer middelen hebben. Joris en ik moeten dagelijks gaan werken en kunnen niet fulltime trainen zoals veel overzeese atleten. Er gaat ook weinig ondersteuning uit van de federatie. Voor een WK worden we vergoed, maar de wereldbekerwedstrijden moeten we uit eigen zak betalen. We investeren jaarlijks duizenden euro’s in onze sport, maar krijgen daar zelden of nooit iets voor terug. Belgische atleten krijgen geen prijzengeld wanneer ze wedstrijden winnen of zich plaatsen voor tornooien.”

Wij investeren jaarlijks duizenden euro’s in onze sport, maar krijgen daar zelden of nooit iets voor terug

“Mijn voorbereiding ziet er hetzelfde uit als de voorgaande jaren. Sinds juli heb ik het trainingsvolume verhoogd en breng ik elke dag in de gymzaal door. De laatste maand voor een groot tornooi doe ik meestal niet te zot en probeer ik om mezelf ook mentaal klaar te stomen. Elke topsporter is op zijn manier wel een beetje bijgelovig. Vlak voor de oefening veeg ik mijn handen vlug nog eens af aan mijn zij, dan ben ik er helemaal klaar voor”, aldus de Waregemnaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier