VIDEO – Vincent d’Hondt uit Passendale is eerste wereldkampioen G-darts

Vincent d'Hondt en vrouw Mieke. © JRO
Redactie KW

Voor de eerste keer in de geschiedenis vond vrijdag, zaterdag en zondag het wereldkampioenschap darts voor mensen met een beperking plaats in Oostende. Het was een West-Vlaming die als eerste tot wereldkampioen werd gekroond.

De 45-jarige Vincent d’Hondt uit Passendale is de allereerste officiële wereldkampioen uit de G-darts geschiedenis. Vincent was torenhoog favoriet en maakte zijn favorietenrol dan ook waar. In de finale nam hij het op tegen Ricky Chilton uit Wales. Vincent liep 3-0 uit en leek op een cleansheet af te stevenen, maar kwam toch nog op 3-1 te staan. De laatste partij was er eentje voor de statistieken en werd in een razendsnel tempo uitgespeeld in het voordeel van Vincent. De Plassendalenaar is dan ook de terechte wereldkampioen. “Als je wereldkampioen kan worden in eigen land, dan ben je automatisch extra gemotiveerd. Ik heb er geen woorden voor. Al mijn vrienden waren hier aanwezig. Het is ongelooflijk”, schreeuwt een emotionele Vincent.

Verlamd aan onderste ledematen

Vincent raakte in 2002 betrokken bij een arbeidsongeval. “In 2002 viel ik van een ladder, waardoor ik verlamd raakte aan mijn onderste ledematen. Ik belandde in een rolstoel, maar bleef niet bij de pakken zitten“, bekent de kersverse wereldkampioen.

Vincent kreeg de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Mieke Bekaert en zijn drie kinderen, Senne, Marte en Tess. “Het is dankzij mijn vrouw dat ik mij erdoor heb getrokken. Het was niet gemakkelijk, maar ondertussen heb ik het een plaats kunnen geven. Eigenlijk is het leven voor mij sinds het ongeval op een positieve manier verlopen. Ik heb een mooie vrouw en drie prachtige kinderen.”

Vincent nam eerder al vier keer deel aan de WDDA, Winmau World Master. Begin februari won hij al voor de tweede keer op rij het G-dartstoernooi ‘Dutch Open’ in Nederland. Ik speel eigenlijk al darts sinds ik een kleine jongen was, maar dan bij de validen. In 2015 ben ik dan begonnen met G-darts. Deze WK-winst is er eentje voor mijn vader, die vorig jaar overleed. Mijn vader betekende heel veel voor mij. Ik draag mijn trofee dan ook met plezier aan hem op”, aldus Vincent.

Dit is een mooie erkenning voor Vincent, voor zijn doorzettingsvermogen en zijn sterk karakter

Ook Vincent’s vrouw Mieke Bekaert wist met haar tranen geen blijf. “We zijn sinds het ongeval van Vincent in 2002 door een hel gegaan. Alles ging goed, tot het ongeval. Je leven staat in een mum van tijd op zijn kop. Maar Vincent heeft een sterke persoonlijkheid en dat heeft hem er bovenop geholpen“, zegt een tot tranen toe bewogen Mieke, die al 23 jaar met Vincent getrouwd is.

“Het is een mooie erkenning voor Vincent, voor zijn doorzettingsvermogen en zijn sterk karakter. Hoe we het wereldkampioenschap gaan vieren? Geen flauw idee. Ik weet alleen dat Vincent straalt. En dat maakt ook mij gelukkig. Ach, we zijn een sterk koppel, samen met onze kinderen hebben we ons al overal doorgeslagen. Winst op het wereldkampioenschap is de climax voor ons hele gezin.”

https://www.youtube.com/watch?v=CYQG5Y1mRoY

(JRO)

“We willen de Belgische kust in de kijker zetten”

Gerry Walters, tournament director van G-Darts Belgium kijkt tevreden terug het eerste wereldkampioenschap darts voor mensen met een beperking. “De G-darts groeit groeit nu heel snel”, vertelt Gerry.

Ondertussen bestaan we een jaar of zes in België. We deden een aanvraag om de allereerste worldcup te organiseren en kregen daarvoor toestemming. De bedoeling is dat het wereldkampioenschap om de vier jaar plaatsvindt, telkens in een ander land. Oostende werd als eerste gaststad uitgekozen omdat de stad bekendstaat als dé sportstad aan zee. We wilden op die manier de Belgische kust in de kijker zetten voor de hele wereld. Er namen dertien teams uit veertien verschillende landen deel aan het toernooi, waaronder twee teams uit Engeland, een team uit Wales, een team van een groep landen dat bestaat uit Amerikanen en inwoners uit Nieuw-Zeeland, enkele teams uit Europa waaronder een team uit Nederland, Duitsland, Denemarken en twee teams uit België. Uiteindelijk zijn we blij dat een West-Vlaming met de eindzege ging lopen. Zaterdag werd het landenteam gespeeld en op zondag werd individueel gespeeld. Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de G-darts werd ook een onderscheid gemaakt tussen rolstoelgebruikers en staande spelers.”

In totaal namen zo’n 70 singlespelers deel aan het wereldkampioenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier