Vettel wint in Brazilië, Vandoorne meteen out

Redactie KW

Sebastian Vettel (Ferrari) heeft zondag op het Interlagoscircuit in Sao Paulo de Grote Prijs Formule 1 van Brazilië gewonnen. De 30-jarige Duitser bleef de Finnen Valtteri Bottas (Mercedes) en Kimi Räikkönen (Ferrari) voor. Stoffel Vandoorne moest al in de eerste ronde opgeven.

Lewis Hamilton (Mercedes), die zich twee weken terug in Mexico al van een vierde wereldtitel verzekerde, finishte na een lange inhaalrace nog als vierde. De Brit moest als laatste starten omdat hij zaterdag al in zijn eerste ronde van de kwalificaties in de bandenstapels belandde. De Nederlander Max Verstappen (Red Bull), winnaar in Mexico, moest nu met de vijfde plaats vrede nemen. De 36-jarige Braziliaan Felipe Massa (Williams-Mercedes) finishte in zijn laatste race voor eigen publiek als zevende.

Stoffel Vandoorne (McLaren) moest na een aanrijding al in de eerste ronde opgeven. Hij werd aangetikt door de Haas-Ferrari van de Deen Kevin Magnussen en ook nog door de Red Bull van de Australiër Daniel Ricciardo. Zijn bolide bleek te zwaar beschadigd om in de wedstrijd te blijven.

Vettel passeerde al voor de eerste bocht Bottas, die van de pole mocht starten. Vervolgens stuurde hij zijn Ferrari als snelste over het circuit naar zijn 47e Grand Prix-zege, de vijfde dit seizoen.

In de WK-stand verstevigde Vettel zijn tweede plaats. Hij heeft nu 302 punten. Dat zijn er 22 meer dan Bottas. Hamilton is met 345 punten buiten bereik. Met 13 punten is Vandoorne zestiende. Over twee weken eindigt het kampioenschap met de Grand Prix van Abu Dhabi. Vettel, van 2010 tot 2013 vier keer op rij wereldkampioen, heeft daar aan drie punten genoeg om een tweede keer, na 2009, vicewereldkampioen te worden.

(Belga – foto Belga)