Verschueren en Princen nek aan nek in Ieper

Vincent Verschueren aast op een tweede Belgische titel op rij. (Foto DM)
Redactie KW

Het Belgisch kampioenschap lijkt tot dusver sterk op dat van vorig jaar. De Skoda Fabia R5 blijft domineren en ook de hoofdrolspelers zijn nagenoeg identiek. Behaalt Vincent Verschueren een tweede titel op rij? Of kroont Kris Princen zich 19 jaar na zijn eerste titel opnieuw tot kampioen?

Het BK kende vorig jaar één van de spannendste edities in jaren. Het duurde tot de laatste proef van de Condroz Rally in Hoei vooraleer we zekerheid kregen over de opvolger van Freddy Loix. Na een intense strijd met Kris Princen pakte Vincent Verschueren toen zijn eerste Belgische titel. Om het kampioenschap nog wat spannender te maken voerde de promotor afgelopen winter een extra maatregel in. In een poging om extra titelkandidaten aan te trekken tellen niet langer zeven, maar zes resultaten mee.

Kris Princen kondigde voor de start van een programma van zes wedstrijden aan en daarin kon de Rally van Haspengouw uiteraard niet ontbreken. De Limburger had het echter allesbehalve makkelijk in zijn thuisrally, want met een aanvankelijk slecht afgestelde Skoda Fabia werd hij in het wedstrijdbegin zoek gereden door Vincent Verschueren. Dankzij een halve minuut straftijd voor Verschueren wegens een gemist kruispunt én een ultieme aanval in de slotfase wist Princen de openingsmanche alsnog op zijn naam te schrijven.

Fernémont verrast

Het duel kreeg geen vervolg in de Spa Rally twee weken later, want Verschueren besloot zijn verplichte joker in te zetten en gaf verstek. Princen moest er echter zien af te rekenen met enkele snelle Walen, waaronder Cédric Cherain en Adrian Fernémont. Met een tweede sortie op rij gaf Cherain zijn titelambities echter een flinke knauw, terwijl Fernémont verrassend sterk voor de dag kwam bij zijn debuut met een Fabia R5. Nadat Princen lek reed in de slotfase pakte de Namenaar onverwacht zijn eerste BK-zege, voor Princen en thuisrijder Michaël Albert.

In een poging om extra titelkandidaten aan te trekken tellen niet langer zeven, maar zes resultaten mee

Princen kreeg een nieuwe kans in de TAC Rally van Tielt, de thuiswedstrijd van copiloot Bram Eelbode. In een wedstrijd waar de verschillen traditioneel erg klein zijn, zorgen details voor het verschil. Een nieuwe evolutiemotor bijvoorbeeld, zoals het exemplaar in de BMA-Skoda van Princen. Verschueren had voor eigen volk geen verhaal tegen Princen, die met een tweede zege de leiding in het BK steviger in handen nam. Sébastien Bedoret, de opvolger van Achiel Boxoen bij Skoda België, zorgde met een derde plaats voor een geslaagd debuut als officieel piloot.

Eind april trok het kampioenschap naar de Rallye de Wallonie, de enige driedaagse wedstrijd op kalender. In afwezigheid van Princen kreeg Verschueren een uitgelezen kans om zijn achterstand in het BK goed te maken. Hoewel de Oost-Vlaming zijn handen meer dan vol had met Cherain en Fernémont slaagde hij er toch in om zijn eerste zege van het seizoen te boeken. ‘Skurie’ wist zijn acherstand op Princen te herleiden tot vier punten en was daarmee opnieuw helemaal gelanceerd in de titelrace.

Vier punten verschil

De sterke prestatie van Fernémont in Namen zorgde ervoor dat hij de Sezoensrally aan zijn programma kon toevoegen, maar de Namenaar moest er vroegtijdig aan de kant met mechanische pech. Hoe dan ook was hij er als debutant geen partij voor Princen en Verschueren. Het duo maakte er op de Limburgse Maaskiezel opnieuw een secondenstrijd van, tot een inklokfout van Princens gelegenheidscopiloot de wedstrijd in een beslissende plooi legde. Verschueren won zijn tweede BK-rally op rij en zag titelrivaal Princen niet verder komen dan een derde plek.

Vlak voor de belangrijkste afspraak op de kalender is de situatie in het kampioenschap ongeveer vergelijkbaar met vorig seizoen

Vlak voor de belangrijkste afspraak op de kalender is de situatie in het kampioenschap ongeveer vergelijkbaar met vorig seizoen, toen Verschueren met acht punten voorsprong richting Ieper trok. Dit jaar heeft de Semmerzakenaar slechts vier punten bonus op Princen. Fernémont ligt derde maar moet al op een mirakel rekenen om nog aanspraak te maken op de titel. Dat we de kampioen opnieuw pas in de Condroz Rally kennen lijkt een certitude. Rest enkel de vraag: Princen of Verschueren? (Jeroen D’hulster)