Vandoorne verliest plaats door tijdstraf in Sao Paulo

© (Foto Belga)
Redactie KW

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondag de Grote Prijs van Brazilië gewonnen. Stoffel Vandoorne werd vijftiende.

De 33-jarige Brit, die zich twee weken terug in Mexico al van zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1 verzekerde, liet op de Autodromo José Carlos Pace in Sao Paulo de Nederlander Max Verstappen (Red Bull-Renault) en de Fin Kimi Räikkönen (Ferrari) achter zich.

Stoffel Vandoorne (McLaren-Renault) is uiteindelijk vijftiende geworden in de Grote Prijs van Brazilië, twintigste en voorlaatste manche in het wereldkampioenschap Formule 1. De 22-jarige West-Vlaming kwam als veertiende over de streep, maar kreeg vijf seconden straftijd omdat hij een blauwe vlag negeerde. Zijn Spaanse teamgenoot Fernando Alonso werd dezelfde straf opgelegd en zakte van zestien naar zeventien.

Verstappen leek in de 20e en voorlaatste GP van het seizoen naar de zege op weg, maar moest de leiding afstaan na een aanrijding met de gedubbelde Fransman Esteban Ocon (Racing Point Force India). In de 44e ronde passeerde Verstappen de Franse achterblijver, die vervolgens vanaf de binnenbocht met snelheid op de Red Bull inreed. “Wat een idioot”, riep Verstappen over de boordradio. Hij kon verder, maar zag door de fout van Ocon, die werd bestraft met een “stop and go-penalty” van tien seconden, zijn tweede zege op rij in rook opgaan. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik had de snelste auto en had hier altijd moeten winnen”, verklaarde Verstappen. “Wat een idioot, ik word eraf gereden terwijl ik hem op een ronde zet.”

Verstappen zocht na de race ook de confrontatie met Ocon en deelde enkele stevige duwen uit aan de Fransman. “Ik ben heel teleurgesteld in het gedrag van Max”, reageerde Ocon daarop. “Hij gaf me enkele agressieve duwen. Ik ben weggelopen, omdat hij me anders was gaan slaan.”

Voor Hamilton is het de 72e Grand Prix-zege, met zijn tiende zege dit seizoen hielp hij Mercedes aan een vijfde opeenvolgende wereldtitel bij de constructeurs.

(Belga)