TZK Waterpolo speelt eindronde

De eerste ploeg van TZK Waterpolo met boven v.l.n.r. Tom Vancoillie, Mick Gadeyne, Arne Detavernier, Migüel Levrau, Yarne Wyffels, Brecht Degryse, Sergei Shmeliov, Stijn De Rammelaere, Herbert De Grande. Onderaan v.l.n.r. Brent Wyffels, Jannes Langeraet, Sébastien De Ruyck, Stan Callewaert, Jarne Vannieuwenhuyze, Wouter Clarisse en Arne Verhelst. (gf)
Redactie KW

Het waterpoloseizoen loopt stilaan teneinde. TZK Waterpolo eindigde derde in de reguliere competitie en heeft het een ticket voor de eindronde in de tweede klasse beet. “Ook daarin kunnen we nog iets moois realiseren”, zegt speler-trainer Herbert De Grande (39).

De Tieltse waterpoloclub haalt al vele jaren een heel goed niveau en draait moeiteloos mee in de top van de tweede klasse. “Nadat we vorig jaar eerder verrassend op de derde plaats geëindigd waren, hadden we voor dit seizoen de ambitie om nog beter te doen,” zegt Herbert.

“Met 4 op 12 kenden we echter een moeizame start. Een van de redenen daarvoor was het ontbreken van een aantal basisspelers bij de competitiestart. We hebben ons daarna wel heel goed herpakt, want in de terugronde legden we met negen opeenvolgende overwinningen een foutloos parcours af. Daardoor zijn we nu opgeklommen naar de derde plaats en zijn we zeker van de eindronde.”

Nog drie wedstrijden

In die eindronde moet TZK Waterpolo nog drie wedstrijden spelen en als het die alle drie wint, is het kampioen. “Dat lijkt simpel, maar het zal niet evident worden. Het is wel zo dat er voor ons geen promotie naar de Superliga op het spel staat. In waterpolo is er een maatregel dat je over een volledig diep zwembad moet beschikken om in Superliga aan te mogen treden. Die regel geldt nu al zo’n zes jaar en dat heeft een remmend effect op onze club, want wij beschikken niet over zo’n zwembad.”

“In het verleden hebben we al zo’n vier seizoenen in de Superliga gespeeld en het verschil tussen tweede nationale en Superliga is echt wel enorm. Als we nu zouden overgaan naar de hoogste afdeling, ben ik bijna zeker dat we laatst zouden eindigen.”

Het is wel een opvallend gegeven dat de eerste ploeg van TZK Waterpolo bijna volledig uit Tieltenaars bestaat. “Daar zijn we best trots op. De laatste jaren zijn heel wat ervaren spelers gestopt maar dat hebben we allemaal kunnen opvangen met jongens uit onze eigen jeugd. Van de ploeg van 2012, toen we voor het laatst in de hoogste afdeling speelden, zijn enkel Sergei Shmeliov, Mick Gadeyne en ikzelf overgebleven. Op relatief korte tijd zijn we erin geslaagd om opnieuw een ploeg te vormen die meedraait in de top van de tweede klasse.”

“We hebben nu een heel brede kern van allemaal spelers van hetzelfde niveau en dat is volledig de verdienste van onze goeie jeugdwerking. We hebben zeker een zestal heel talentvolle jongeren waardoor de toekomst verzekerd lijkt. Het enige nadeel is natuurlijk dat we die jongeren nooit de kans kunnen bieden om in de Superliga te spelen. Als er een club uit Superliga komt en die jongens vraagt om bij hen te komen spelen, vrees ik dat we hen niet zullen kunnen tegenhouden.”

In Tielt is er al jaren sprake over een nieuw zwembad en het lijkt erop dat het nieuwe stadsbestuur er eindelijk werk van gaat maken. “Dat is positief, maar ik denk dat de effectieve bouw pas voor de volgende legislatuur zal zijn.”

Zwembad is een rem

“Het zwembad is sowieso een rem op onze clubwerking. Toch gaan we de komende weken nog vol voor de titel in de tweede afdeling. Voor de wedstrijden in de eindronde kunnen we echter niet van ons thuisvoordeel genieten, want ook die wedstrijden moeten in een volledig diep zwembad afgewerkt worden. Daarom wijken we uit naar het zwembad van Roeselare”, besluit Herbert. (GD)