Triatleet Marino Vanhoenacker maakt Ironman droom waar

Marino Vanhoenacker (archiefbeeld) © BELGA
Redactie KW

De 41-jarige Jabbekenaar wint in Australië in een nieuw wedstrijdrecord en grijpt hiermee een Grand Slam of een overwinning in een Ironman op elk continent.

Licht bewolkt en een temperatuur van om en bij de twintig graden werd er in Port Macquarie langs de kust van New South Wales in Australië voorspeld. Ideale weersomstandigheden voor Bink om de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Marino Vanhoenacker (Pewag Racing Team, Oostenrijk) zat in een groepje van vier meteen voorin in het zwemmen, samen met David Dellow, de Australische winnaar van vorig jaar, zijn landgenoot Casey Munro en de Nieuw-Zeelander Mark Bowstead. Ook tijdens het fietsen bleken die vier onafscheidelijk, toen Dellow na enkele tientallen kilometers moest afstand nemen. Bowstead kwam na de eerste ronde op de fiets als eerste over Flinders Hill en had toen halfweg een seconde voorsprong op Vanhoenacker, Munroe volgde op zestien seconden.

Bowstead nam in het tweede fietsgedeelte meer afstand en Marino trok met een achterstand van anderhalve minuut de loopschoenen aan. Hij had zelf ruim vijf en een halve minuut voorsprong op de derde, de Australiër Luke McKenzie.

Na negen kilometer tijdens de afsluitende marathon was de achterstand van Vanhoenacker zo goed als gehalveerd. Bink drukte door en ging zo over de Nieuw-Zeelander. De Jabbekenaar kwam niet meer in moeilijkheden en won zo op overtuigende wijze zijn zeventiende Ironman. Hij finishte in 8:14’37”, een nieuw wedstrijdrecord. McKenzie werd tweede (8:18’10”), Bowstead derde (8:26’25”).

Marino Vanhoenacker won ondermeer eerder in Noord-Amerika (Florida, Chattanooga), Mont Tremblant (Canada), Zuid-Amerika (Brazilië), Europa (Oostenrijk, Klagenfurt), Azië (Maleisië) en Afrika (Zuid-Afrika). Er restte hem alleen nog Australië- Oceanië en daar is hij nu dus in geslaagd om als eerste triatleet ooit een Grand Slam te behalen of een overwinning in een Ironman op elk continent. Antartica behoort daar niet bij, omdat daar uiteraard geen dergelijke wedstrijd wordt georganiseerd.

Marino is met zeventien zeges tevens wereldrecordhouder in het aantal overwinningen in een Ironman. “Om dit verhaal te kunnen schrijven, is al iets heel speciaals voor mij”, zei Bink na afloop die zijn eerste Ironman in 2005 won in Florida (8:28’26”).

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier