Tim Brys en Niels Van Zandweghe zetten donderdag medaillejacht in

01/08/18 om 19:00 - Bijgewerkt om 18:59

Vijf Belgische roeiers gaan donderdagmiddag nabij het Schotse Motherwell het Loch Strathclyde op voor de eerste dag van de Europese kampioenschappen. Pierre De Loof en Ruben Claeys doen dat in de kwalificaties van de dubbeltwee, Ruben Somers in die van de lichte skiff en Tim Brys en Niels Van Zandweghe in die van de lichte dubbeltwee.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe zetten donderdag medaillejacht in

Tim Brys en Niels Van Zandweghe. © a-ACR

Brys en Van Zandweghe kroonden zich tot eindwinnaar in de Wereldbeker en mogen podiumambities koesteren. "De Wereldbeker winnen wil nog niet zeggen dat je er boven uitsteekt", temperde hun coach Frans Claes woensdag de verwachtingen. "Ik situeer hen in de top zes van de wereld. Bij de lichtgewichten ligt het allemaal heel dicht bij elkaar. Eén slechte start en het kan afgelopen zijn. Voor mij zijn de Italianen favoriet en ook de Ieren en de Fransen zijn podiumkandidaten."

"Donderdag moeten ze bij de eerste twee in hun reeks eindigen om zich rechtstreeks voor de halve finales te plaatsen, anders moeten ze vrijdag herkansen en dat kan niet de bedoeling zijn. Het wordt belangrijk om een regelmatige wedstrijd af te werken: goed vertrekken, niet verzwakken en sterk eindigen. In het verleden vormde de start al wel eens een probleem. Nu hun studies afgerond zijn, hebben ze zich in de winter alleszins beter kunnen voorbereiden en meer kunnen rusten. Ze bleven bovendien blessurevrij. Vandaar dat ze dit jaar zoveel vooruitgang maakten."

Debuut op het hoogste niveau

De 23-jarige De Loof en de 21-jarige Claeys debuteren op het hoogste niveau. "Het wordt een stap in het onbekende", stelt hun coach Dirk Crois. "Ze moeten tonen dat ze het niveau aankunnen. Op training hebben ze dat al gedaan, nu moet het ook in een wedstrijd gebeuren. Ik praat dan niet over een podiumplaats en ook niet over een A-finale. Ze moeten gewoon hun mannetje staan. Ruben Somers willen we hier vooral ervaring laten opdoen."

De Loof en Claeys beginnen er om 12.22 uur (Belgische tijd) aan in de derde reeks, exact een uur later (13.22 uur) start Somers in de tweede reeks en om 13.46 uur is het aan Brys en Van Zandweghe in de eerste reeks.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!