Tim Brys en Niels Van Zandweghe als eerste Belgische team ooit virtuele WK-leider

Niels Van Zandweghe. © a-ACR
Redactie KW

Enkele minuten na hun verschroeiende eindsprint, waarmee ze een tweede World Cupmedaille op rij uit de brand sleepten in het Oostenrijkse Linz, kregen Niels Van Zandweghe en Tim Brys van Gentenaar Patrick Rombaut, voorzitter van de FISA scheidsrechterscommissie, de gele trui aangereikt. Dat betekent dus dat het Brugs-Gents duo in de lichte dubbeltwee mannen leider is van het World Cup-klassement.

Met elf punten delen ze die leiding samen met de Polen Kowalski-Jankowski, winnaars in Belgrado en nu pas vijfde in Linz. Van Zandweghe-Brys kregen de gele trui omdat zij in de laatste World Cuprace het beste resultaat boekten.

Frans Claes, coach van Niels Van Zandweghe en Tim Brys, gaf meteen aan dat zijn atleten nochhijzelf ook maar één seconde rekening hielden met dat klassement. “Uiteraard is het leuk meegenomen, vooral omdat Tim en Niels nu het eerste Belgische team ooit is dat virtueel leider werd in de World Cup-ranking. Annelies Bredael, vice-olympische kampioene in 1992, blijft onze enige landgenote die zich tot eindwinnaar van een World Cup kroonde. Toen werd die Wereldbeker enkel aan skiffeurs en niet aan ploegboten toegekend.”

Regelmaat troef

Frans Claes wijst vooral op de regelmaat van zijn lichtgewichten. “Die eerste plaats is het gevolg van het hoge niveau dat Tim en Niels de voorbije weken konden aanhouden. Van de top vijf in die A-finale waren zij trouwens de enige dubbeltwee die ondanks hun tweede snelste tijd van alle teams in de voorwedstrijden toch naar de herkansing werden verwezen. Zij botsten daarin op de Italianen Oppo Ruta, die dus ook deze A-finale domineerden. Knap toch hoe Niels en Tim zich herstelden van die extra race, waarin ze ook voluit moesten gaan om dat finaleticket uit de brand te slepen. Kijk maar naar de Nieuw-Zeelanders Van Dalen – Dunham, die deze herkansingsrace wel nipt wonnen maar in deze helse finale toch maar pas zesde en laatste eindigden.”

Grotere groeimarge

De Bruggeling besloot met een hoopvolle vooruitblik. “Tim en Niels zijn veruit de jongste finalisten en hebben dus een grotere groeimarge. Half juli starten we in de derde en laatste World Cup regatta, die in Luzern wordt geroeid. Zonder ons te focussen op die leiderstrui hopen we vooral dat we de positieve lijn op de Rotsee verder kunnen doortrekken en die dan ook nog zullen aanhouden tot aan het WK 2018, dat medio september in het Bulgaarse Plovdiv zal plaatsvinden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier