Team Ngabu geeft Jean-Pierre Coopman een Live Achievement Award

© VDB
Redactie KW

Het Team Ngabu huldigde zaterdagavond in Eventhal Schiervelde bokslegende Jean-Pierre Coopman tijdens het boksgala met Yves Ngabu en Oshin Derieuw.

Het initiatief voor die huldiging kwam er van Domenico De Jonghe van Team Ngabu en van Yves zelf. “En vooral Yves wilde de avond van zijn Europees titelgevecht Jean-Pierre een Live Achievement Award geven”, zegt Domenico. Er werd een filmpje geprojecteerd met een Sporza-interview met Jean-Pierre, waarin hij herinneringen ophaalde van zijn kamp tegen Ali.

De award was de vernieuwde belt die hij als Europees kampioen kreeg in 1978. Xavier Vanhonsebrouck van Kasteelbrouwerij Vanhonsebrouck overhandigde die aan de Leeuw van Vlaanderen, die zichtbaar ontroerd was.

Jean-Pierre is geboren op 11 julki 1946 in Ingelmunster en werkte een tijdje als steenkapper voor de firma Vandekerckhove uit Ingelmunster (nu Monument). Hij begon te boksen door zijn vriend en bokser Gilbert Monteyne. Op een dag kwam de tegenstander van Gilbert niet opdagen en Jean-Pierre stapte dan in de ring tegen zijn vriend. Hij deed dat nog een keer op een meeting in Izegem. Daarna trok hij naar coach Charles De Jager met de vraag of die voor hem een boksvergunning kon aanvragen. Charles slaagde er dan in Jean-Pierre op 20 februari 1976 tegen Mohamed Ali te laten boksen in San Juan In Porto Rico. Daarna werd Jean-Pierre ook nog Europees kampioen. In 1981 zette hij een definitief punt achter zijn bokscarrière.

(IB/foto Bart VDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier