Succesvolle weken voor de jongeren van Judoschool Degroote van Oostkamp

De medaillewinnaars op het PK bij Judoschool Marcel Degroote, met v.l.n.r. Stijn Moerman (brons), Briek Govaere (zilver) en Yoran Vanlersberghe (brons).
Redactie KW

In Tielt streden meer dan zeshonderd judoka’s op het Vlaams kampioenschap judo voor een kwalificatie voor het BK judo op zaterdag 17 en zondag 18 februari. Over het niveau is voorzitter Rudy Everaert van Judoschool Marcel Degroote algemeen erg tevreden.

“Ik heb veel mooie zaken gezien. Er zijn in alle leeftijden enorm veel Ippons gescoord. Technisch zat het goed. Dat oogt mooi voor de toekomst. Het judo zit opnieuw in de lift”, opent de voorzitter.

Steven Schram (-55 kg) van Judoschool Marcel Degroote is nu een eerstejaars binnen de U21. Hij werd in een goede loting en na een mooie prestatie provinciaal kampioen met ippon. De tegenstand in Tielt, met de vijf Vlaamse provincies, was voor hem van een ander kaliber. Briek Govaere (-34 kg) is een eerstejaars cadet bij de U15. “Hij heeft erg goed gewerkt”, vindt Everaert. “Hij is een belofte voor de toekomst, net als Stijn Moerman (-42 kg). Hij had dubbele pech, hij zat in een verkeerde reeks zodat hij geen herkansing kreeg. Briek had die wel, maar verloor nipt voor de derde plaats. Yoran Vanlersberghe (-50 kg) kon de kwartfinales niet bereiken.”

Bij Judoschool Marcel Degroote, waar men een bestuurswissel doorvoerde, zijn ze bezig met een aantal gerichte acties om jonge judoka’s meer aan competitie te laten doen, zodat de doorstroming naar de U15 gegarandeerd is. “We sporen de jongste leden aan om wat harder te trainen. We geven een financiële tegemoetkoming aan leden die een erkende stage volgen van de federatie, hetzij Fedes of Sport Vlaanderen. Die stages zijn heel belangrijk om het niveau, zowel voor de club als bij de judoka’s individueel naar omhoog te krijgen”, stelt Everaert.

JS Marcel Degroote heeft ook een wederzijds samenwerkingsverband met Judo Ippon Ryu Brugge, voor wat betreft de organisatie van een tornooi, of om eraan deel te nemen, alsook voor de coaching. “Dat gebeurt in gezamenlijk overleg, zonder dat beide clubs hierbij hun identiteit zouden verliezen.”

Bij Judo Club Olympia Brugge waren Daan Baeke (-100 kg) en Karel Foubert (-90 kg) goed voor goud in de categorie U21. Bij de U15 was er een derde plaats voor Jonathan Pice (-42 kg). Zij mogen met zijn drieën naar het komende BK, net als Merel Vachaudez (U15, -32 kg) van Judoclub Brugge. Maarten Brognon (1ste Dan) eindigde bij de U21 met een mooi resultaat als vijfde. Jonas Luypaerts (JC Marodi Zedelgem, -100 kg) werd zevende. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier