Stoffel Vandoorne opent seizoen in de punten

25/03/18 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:02

In de openingsrace van het wereldkampioenschap Formule 1 in Australië is Stoffel Vandoorne meteen in de punten gevallen met een negende plaats.

Stoffel Vandoorne opent seizoen in de punten

© REUTERS

Dankzij de gridstraf van Bottas had Vandoorne een plaats gewonnen op de startgrid en vertrok hij als 11de in plaats van 12de, een positie die hij wist te behouden na de start. Dankzij de opgaves van de Haasrijders won de Rumbekenaar twee plaatsen en reed hij zelfs even als 8ste rond. Maar de aanvallen van Bottas' McLaren kon Vandoorne niet meer afslaan. Hij finishte met zijn McLaren-Renault uiteindelijk als negende, goed voor 2 WK-punten. Ploegmaat Fernando Alonso deed het zelfs nog beter: hij finishte vijfde, goed voor 10 WK-punten.

Helemaal voorin was het Sebastian Vettel die met een goed gemikte pitstop tijdens de Virtual Safety Car-procedure over een bijna zegezekere Lewis Hamilton wipte en zo zijn Ferrari naar de eerste plaats reed.

Stap vooruit voor McLaren

Dat beide McLarenpiloten de wedstrijd uitreden en zelfs in de punten vielen, mag toch een doorbraak heten in vergelijking met vorig jaar: toen eindigde Vandoorne pas 13de in Melbourne en moest hij 11 GP's wachten vooraleer hij zijn allereerste punt kon rapen. Misschien wel tekenend is dat Pierre Gasly, die met de Toro Rosso de Hondamotor heeft geërfd van McLaren, moest opgeven met een motorprobleem.

McLaren lijkt in elk geval een stap vooruit te hebben gezet. In de pikorde met de andere Renault-teams heeft Red Bull nog een streepje voor op de McLarens maar McLaren zelf lijkt iets competitiever dan het fabrieksteam van Renault. Al was het vooral het Haas-team dat verraste in de kopgroep (totdat ze moesten opgeven). Force India, Sauber en Williams, vorig jaar de directe concurrenten van McLaren, leken in Melbourne geen bedreiging te vormen voor Vandoorne en Alonso.

Volgende afspraak is van 6 tot 8 april voor de Grote Prijs van Bahrein, een nachtrace die een betere graadmeter vormt dan het stratencircuit van Melbourne.

(BV - foto Reuters)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!