Stoffel Vandoorne blijft op zijn honger in China

15/04/18 om 11:03 - Bijgewerkt op 17/04/18 om 14:20

Stoffel Vandoorne slaagde er in de sensationele Grote Prijs van China niet in om bij de eerste tien te finishen en punten te scoren: hij bleef steken op de 13de plaats.

Stoffel Vandoorne blijft op zijn honger in China

© REUTERS

De Rumbekenaar vertrok dan ook niet vanop een ideale startpositie: in de kwalificaties kwam hij niet verder dan de 14de tijd. Bij de start van de GP verloor hij dan ook nog eens twee plaatsen, waardoor hij enkele ronden lang geklemd zat achter de tragere Williams van Sergey Sirotkin en kostbare seconden verloor.

Zijn volgende prooi was de andere Williams, die van Lance Stroll. Dankzij zijn pitstopstrategie wist Vandoorne Stroll te verschalken. Alweer een plaats gewonnen. Eens het stof van de bandenwissels was gaan liggen, reden beide McLarens terug op dezelfde posities als bij de start: 13 en 14.

Safety Car

En dan botsten de twee Toro Rosso-coureurs. De safety car rukte uit omdat het puin van het circuit moest geborsteld worden maar Stoffel Vandoorne slaagde er niet in om te profiteren van de safety car-situatie.

Hij werd eerst ingehaald door Esteban Ocon en daarna door Sergio Perez. Zijn ploegmaat Alonso rukte wel verder op naar voren en kon in de eindfase zelfs Sebastian Vettel inhalen, nadat die was aangetikt door de te onstuimige Max Verstappen.

McLarens zwakte

De GP van China heeft de zwakte van de McLarens blootgelegd. Vooral op het rechte stuk blijkt de wagen niet vooruit te branden. Daarom zagen we Vandoorne tijdens de kwalificaties Alonso helpen door hem in zijn slipstream een extra duwtje in de rug te geven. Een pijnlijke flashback naar vorig jaar.

De performantie van de McLaren staat in schril contrast met de andere Renault-teams. De Red Bulls, ijkpunt voor McLaren, finishten eerste en zesde. Ook het andere Renault-team kwam beduidend beter voor de dag: Hulkenberg finishte zesde, net voor Alonso, Sainz negende, voor Vandoorne, die pas als dertiende over de streep kwam. McLaren belooft beterschap binnen een maand in Barcelona, waar het een resem nieuwe onderdelen zou moeten monteren.

Vandoorne blijft elfde in de WK-tussenstand met 6 punten. Alonso schuift op naar de zesde plek met 22 WK-punten. Bij de constructeurs heeft McLaren zijn derde plaats verloren aan Red Bull, een waarheidsgetrouwere stand van zaken.

(BV - foto Reuters)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!