Stijn Dossche uit Roksem is één van de beste American footballers van ons land

De imposante beer werd vorig jaar kampioen met de Amsterdam Crusaders. © BOB DE CALONNE
Redactie KW

De eerste training bij de Amsterdam Crusaders zit er alweer op voor Stijn (31) uit Roksem. Hij is één van de beste American footballers van ons land en speelt ook dit seizoen in Nederland. “Dit jaar spelen we in de beste competitie van Europa”, zegt hij.

Stijn Dossche (31) uit Roksem maakt zich op voor een nieuw seizoen American football in Nederland. De imposante beer werd daar vorig jaar al kampioen met de Amsterdam Crusaders. Hij twijfelde even, maar zette uiteindelijk toch zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis voor komend seizoen. Deze week trok de Defensive Lineman voor het eerst terug naar Amsterdam. “Het was een hartelijk weerzien met de ploegmakkers”, zegt hij. “Al begrijpen de Nederlanders mijn West-Vlaamse tongval niet altijd even goed (lacht). Gelukkig zitten er in totaal tien verschillende nationaliteiten in de ploeg. Er wordt dus vooral Engels gesproken.”

Stevige lichaamsbouw

Stijn is één van de meest talentvolle American footballers van ons land. Hij is kapitein bij de nationale Belgian Barbarians en speelde eerder voor de Ostend Pirates. Hij was zelfs twee jaar actief in de sterke Duitse competitie. Hij speelt als Defensive Lineman. “Mijn lichaamsbouw leent zich daar perfect toe. Ik ben een stevige jongen, maar tegelijkertijd ook snel. En dat is een goeie combinatie in het American football”, zegt hij.

Vorig seizoen trok Stijn samen met Nick Vanhee (24) uit Bredene naar Amsterdam. Maar dit seizoen zal hij alleen moeten rijden. “Nick besliste om niet mee te gaan”, zegt Stijn. “Ik begrijp zijn beslissing, maar vind het natuurlijk wel jammer. Het worden wel lange ritten op die manier.”

De Nederlanders begrijpen mijn West-Vlaamse tongval niet altijd even goed

Stijn werkt als coördinator onderhoud bij Sport Vlaanderen en heeft het met zijn werkgever kunnen afspreken. Al wordt het geen evidente combinatie. Dat bleek donderdag al. “Ik ben om 14 uur naar Amsterdam vertrokken en heb er vier uur over gereden”, zegt hij. “Daar hebben we twee uur getraind. Na de training kan ik er blijven overnachten. En op vrijdagmorgen vertrek ik voor dag en dauw, want om 9 uur wordt ik al opnieuw op mijn werk verwacht.”

Champions League

In het weekend maakt Stijn nogmaals dezelfde verplaatsing om een wedstrijd te gaan spelen. Al worden die dit jaar wel speciaal. “We zitten in de BIG 6-competitie”, zegt hij. “Dat is eigenlijk vergelijkbaar met de Champions League in het voetbal. Het gaat om de zes beste ploegen van Europa die het tegen elkaar opnemen. Daarnaast spelen we ook vriendschappelijke wedstrijden tegen ploegen uit heel Europa.”

Serieuze adelbrieven dus. Maar rijk zal Stijn van zijn nieuw contract niet worden. “Er gaat helemaal niet zoveel geld rond in het American football”, zegt hij. “Mensen verklaren me soms gek, maar ik verdien er helemaal niets aan. Het gaat me puur om de ervaring en het plezier.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier