Steve Bogaert is al meer dan twintig jaar in de ban van aikido

In de vestiging van GO! De Puzzel is Aikido Dojo Oostende nu al drie jaar thuis. Steve herkennen we uiterst rechts op de achterste rij. © MF
Redactie KW

Onlangs ging het nieuwe werkjaar van Aikido Dojo Oostende van start.

Twintig jaar geleden begon Steve Bogaert met aikido in Oostende. Toen werden er voor het eerst trainingscursussen georganiseerd door ‘sensei’ of leraar François Chaffart alias ‘Swagaki’. “Ik begon met deze krijgsdiscipline in 1996 en studeer, oefen en train nog altijd met evenveel liefde voor de kunst als op die eerste dag”, steekt Steve van wal. “In de nieuwe vestiging in GO! De Puzzel zijn we nu al een jaar of drie gehuisvest. Langs deze weg willen wij nieuwe leden aanwerven, personen of groepen die de eerste stapjes in de wereld van zelfverdediging willen ondernemen. Swagaki houdt al die jaren een goedkeurend oog op de tatami”, klinkt het.

Samenwerking met Koninklijk Werk IBIS

Steve kreeg beetje bij beetje meer verantwoordelijkheid van zijn leraar. “Ik mocht de beginnende studenten hun eerste stapjes in aikido helpen zetten. Sommige hebben nu een eigen dojo of trainingszaal”, klinkt het. Later gaf Steve aan zowel volwassenen als kinderen les in deze bijzondere kunst, ook bij de AiKidsDo waar Michel Van Herreweghe meehelpt aan de trainingen. “Intussen heb ik al veel leden zien passeren over de tatami. We werken ook samen met Koninklijk Werk IBIS, dat nu ook al jaren bij ons in de dojo komt. De jongeren trainen samen met de volwassen leden die aanwezig zijn.”

De vraag die altijd terugkomt: wat is aikido? “Ik antwoord dan altijd ‘kom af en train mee op de tatami'”, lacht Steve. “Aikido is een manier om je te verdedigen tegen agressie, maar daar stopt het niet. Naast het ontwikkelen van soepelheid, snelheid en uithouding, leggen we de nadruk op zelfontplooiing, discipline en zelfkennis. Aikido is ook een filosofie die diepe indrukken achterlaat op de beoefenaar. Het is dus geen sport, maar een discipline die niet het leren vechten als hoofddoel heeft, maar een volledige beheersing van jezelf op mentaal, fysiek en spiritueel vlak nastreeft.”

Zeer efficiënte verdedigingskunst

“Deze discipline is een zeer efficiënte verdedigingskunst die door middel van klemmen, worpen en immobilisatietechnieken een of meerdere aanvallers, gewapend of ongewapend, kan neutraliseren. Als een persoon je aanvalt, kan je zijn kracht gebruiken en die ombuigen om de aanvaller te controleren en te neutraliseren. Hoe harder de aanval, hoe meer je terug kan ombuigen. Eerst leert men lege handtechnieken, later volgen ook wapentechnieken. Die zijn zeer belangrijk, aangezien aikido afstamt van de samoerai. Alle zwaardtechnieken zijn dan ook handtechnieken. Iedereen is welkom om vrijblijvend een kijkje te komen nemen bij Aikido Dojo Oostende”, besluit Steve.

(MF)

>> De lessen in Oostende vinden plaats op maandag en donderdag, telkens van 20 tot 21.30 uur, en op woensdag van 14 tot 15.15 uur voor kinderen in GO! De Puzzel, August Vermeylenstraat 71. Op zaterdag is er les van 14 tot 15.30 uur in sporthal Haneveld, Nieuwe Steenweg 74 in De Haan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier