Sterren van Morgen: Turnsters Julie Vandamme en Margaux Daveloose

© Davy Coghe
Wouter Vander Stricht

De KW-redactie ging weer op zoek naar de zeven sporters die het straks misschien zullen maken. Sommigen onder hen dromen al van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio 2020, anderen kijken verder vooruit. De toekomst zal moeten uitwijzen hoever…

Leeftijd beiden 15 jaar

Woonplaats Varsenare (Julie) en Assebroek (Margaux)

Familie Julie is de dochter van Bert Vandamme en Valerie Sap en zus van Line (13), Margaux is de dochter van Wouter Daveloose en Severine De Vuyst en de zus van Leander (17)

Studie vierde middelbaar wetenschappen-topsport aan de Topsportschool in Gent (beiden)

Club turnclub Varsenare (beiden), Margaux begon met turnen in Rust Roest Brugge

Eigenlijk doen wij haast alles samen.

We zitten samen op school, samen op internaat, volgen dezelfde richting en turnen ook voor dezelfde club. We zijn dan ook beste vriendinnen geworden. We staan altijd voor elkaar klaar. In goede, maar ook in moeilijke momenten. We lachen nogal wat af hoor. Maar was het niet van de turnsport, dan hadden we elkaar niet leren kennen. De allerleukste herinnering was een stage in Slovakije. Op internationaal vlak komen we natuurlijk uit voor België. Bij wedstrijden in eigen land verdedigen we onze clubkleuren, hoewel wij daar eigenlijk nooit meer trainen. Maar het blijft onze club natuurlijk.

Per dag trainen we wel tot 6,5 uur.

Per week komen we aan 30 uur. We krijgen ook vier uur per dag les. Onze dagen zijn dus druk gevuld. ‘s Avonds is er niet veel tijd voor andere zaken, maar we houden allebei wel van shoppen. We houden van roze kledingstukken. We vormen Team Pink, #rozeismooi is ons motto. Met één blik naar elkaar weten we al genoeg.

De successen van Nina Derwael: super!

Je ziet dat onze sport meer aandacht krijgt nu ze overal in de prijzen valt. We kennen Nina uiteraard al langer. Ze is drie jaar ouder, maar wij trainen samen en het is een heel vriendelijke jongedame. Uiteraard kijken we naar haar op. En dat doen we ook naar de rest van het Belgische team, want zij hebben bewezen dat je als klein landje toch grote resultaten kunt behalen.

Samen naar Tokio, dat zou mooi zijn.

Op de EYOF, de Europese Olympische Jeugdspelen, konden we al even de olympische kriebels in onze buik voelen. We verbleven er in een soort olympisch dorp. Het was een leerrijke ervaring. Nu staat alles in het teken van de Olympische Spelen van 2020 in Japan. We behoren tot de groep die zich op de Spelen voorbereidt. Als ze van blessures gespaard blijft, lijkt Nina Derwael natuurlijk al verzekerd van haar deelname, maar voor de rest is het bikkelen voor de plaatsjes. In principe mogen er vier gymnasten mee.

We zijn beiden allround turnsters.

We vullen elkaar ook goed aan. Julie is top op de sprong, terwijl de balk haar werkpunt is. Bij Margaux kan de sprong nog een stuk beter en is de balk haar sterkste onderdeel. We helpen elkaar natuurlijk waar nodig, daar zijn vriendinnen toch voor?

Belangrijkste doel in 2019 is het WK.

Dat vindt in oktober plaats in Stuttgart en daar kun je je kwalificeren voor de Olympische Spelen van het jaar nadien. Ook op het EK in Polen in april en op de European Games in Minsk (Wit-Rusland) in juni willen we nog tonen wat we in onze mars hebben. Recent was er ook nog het Gymgala in Antwerpen, waar we voor een volgepakte Lotto Arena mochten optreden. Dat was een unieke ervaring.

Een fotoshoot als deze was leuk.

We mochten heel wat kleren passen en onze eigen stijl kiezen. En natuurlijk waren onze mama’s erbij om ons met raad en daad bij te staan. Het is een leuk tussendoortje.

Onze Sterren van Morgen werden gekleed door Deleye. Margaux draagt een kleedje van Guess, gilet van Blue Bay, schoenen van Kendall & Kylie, handtas van Guess juwelen van Miracles. Julie koos voor een kleedje van Guess, lederen jas van Twin Set, schoenen van Gabor, handtas van Guess en juwelen van Miracles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier