Sijseelse Sarah Rutjens wil niveau van twee jaar geleden behalen

Sarah Rutjens traint zesmaal per week, tot anderhalf uur. (Foto ACR)
Redactie KW

Sarah Rutjens liep twee jaar geleden een zware blessure op met nadien een lange revalidatie tot gevolg. De atlete van Racing Gent ziet ondertussen gelukkig licht aan het einde van de tunnel. “Ik ben stilletjes aan het terugkeren”, stelt de 26-jarige Sarah Rutjens. “Maar alles wat ik in het verleden goed kon, lukt nu nog niet.”

Sarah Rutjens (26) uit Sijsele, begonnen bij Olympic Brugge, was vier jaar geleden in Vlaanderen onklopbaar op de korte sprint. Ze maakte in 2015 de overstap naar de senioren. Het jaar nadien had zij aanvankelijk een goed seizoen, met persoonlijke recordverbeteringen. Begin juli scheurde echter een pees van de hamstring en van het bot af, met als gevolg een jaar revalideren. “Mentaal was het heel lastig om terug te komen“, zucht de atlete van KRC Gent. “Mijn tijden lukken vooralsnog niet. Alles wat ik in het verleden goed kon, lukt nu nog niet. Het is lastig. Maar de motivatie blijft. Ik ga niet stoppen! Ik zit in Gent in een heel goede trainingsgroep met Justien Grillet die naar het EK in Berlijn mag, Imke Vervaet en Laures Bauwens, onder leiding van Leopold Vanhamme. Een zeer goede coach.”

Terugkeer naar Brugge?

Sarah is afgestudeerd in de Master voor Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie bij Kinderen en werkt in Gent in een privépraktijk. “Ik ben heel veel op scholen. Dus ben ik veel op de baan. De combinatie met mijn trainingen is zwaar, ook al is mijn werk maar halftijds. Of ik ooit terugkeer naar Brugge weet ik nu nog niet. Graag, maar het is afwachten wat ik na mijn atletiekcarrière ga doen. Ik werk graag met kinderen. Misschien is er later in die zin ook in het atletiek iets voor mij weggelegd.”

Begin juli kon de atlete zich op het BK in Brussel in 12’22” plaatsen voor de finale op de 100 meter. “Gezien de omstandigheden mocht ik tevreden zijn, maar het is niet wat ik normaal presteer. Ik zou moeten meedoen voor de medailles.”

Op de 200 meter lukte een finaleplaats niet. “Dat was toch wel een ontgoocheling, ook al is die afstand voor mij te ver. Ik ben nogal explosief. Mijn start en eerste stuk zijn goed. Nu nog niet en het is nog wat zoeken hoe dat komt”, klinkt Sarah.

BK en PK aflossing

Haar trainingen zijn ondertussen aangepast, zoals in 2016. Dat is zes keer per week, tot anderhalf uur. “Ik zit echter wel met een jaar achterstand. Mijn kracht zit goed, het is nu een kwestie van doorzetten. Dit seizoen loop ik geen wedstrijden meer, maar ik zou toch graag eens onder de 12 seconden doen. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Sarah neemt eind augustus met haar club nog deel aan het PK en BK aflossing. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier