Sam Maes behoudt plaats in olympische selectie, ondanks dagvaarding Marjolein Decroix

27/01/18 om 14:16 - Bijgewerkt op 28/01/18 om 15:32

De slalomskiester wou via de rechtbank alsnog een selectie afdwingen voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Ze claimde de startplaats die donderdag door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) werd toegekend aan skiër Sam Maes.

Sam Maes behoudt plaats in olympische selectie, ondanks dagvaarding Marjolein Decroix

© AFP

Zondagvoormiddag kwam de zaak voor in kort geding bij de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel. Diezelfde dag volgde nog een uitspraak aangezien het BOIC de definitieve selectielijst uiterlijk zondagavond aan het IOC moest communiceren. De rechter in kort geding besliste dat zijn bevoegdheid te beperkt is om de selectieprocedure ten gronde te wijzigen. Dat betekent dat de keuze voor skiër Sam Maes behouden wordt.

"Verbolgen over selectie"

De Belgische delegatie voor Pyeongchang bestaat uit 21 atleten. Sam Maes, de derde skiër naast Kai Alaerts en Kim Vanreusel, werd net als snelschaatser Mathias Vosté deze week toegevoegd aan Team Belgium nadat het BOIC na reallocaties extra startbewijzen kreeg toegewezen.

Decroix gaf eerder aan "verbolgen" te zijn over de manier waarop het selectiereglement werd toegepast door de Selectiecommissie van het BOIC en de Koninklijke Belgische Ski Federatie (KBSF).

"Discriminatie op grond van geslacht"

"Het bijkomende startbewijs dat het BOIC na reallocatie door de Internationale Skifederatie toegekend kreeg is 'genderneutraal', hetgeen betekent dat het BOIC deze vrijgekomen plaats op de quotalijst zowel aan een vrouwelijke als aan een mannelijke atleet kon toewijzen", zo laat haar management zaterdag weten in een persbericht. "Het BOIC besliste om de plaats aan de mannelijke atleet Sam Maes uit te reiken, op grond van het feit dat België een bijkomende startplaats kreeg op basis van de prestaties van een mannelijke atleet (Armand Marchand). Volgens het selectiereglement is dergelijke selectiegrond uitsluitend van toepassing als een vrijgekomen startplaats verplicht aan een atleet van het ene of het andere geslacht moet worden toegekend."

Decroix wordt bijgestaan door meester Walter Van Steenbrugge. "Marjolein staat hoger gerangschikt in de selectiecriteria dan de overige skiërs die niet werden geselecteerd. Bijgevolg heeft zij volgens het reglement recht op de vrijgekomen plaats. Door en foutieve toepassing van het selectiereglement schendt het BOIC het gelijkheidsbeginsel, minstens is dit een ongeoorloofde discriminatie op grond van geslacht, wat strijdig is met onze grondwet", zegt hij. "Volgens een correcte toepassing van het selectiereglement moet Marjolein dus in de olympische selectie opgenomen worden."

Selectie Sam Maes blijft behouden

Decroix, afkomstig uit Poperinge: "Hier wordt mij ten onrechte ontnomen waar ik samen met mijn ouders, trainers en sponsors jarenlang keihard voor heb gewerkt. Door mijn 40e plaats op afgelopen WK ben ik trouwens de enige atleet die aan dezelfde selectiecriteria voldoet als de twee andere geselecteerden."

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel gaf zondagnamiddag het BOIC gelijk. De selectie van skiër Sam Maes blijft behouden. Skiester Marjolein Decroix en skiër Dries Van den Broecke, die de zaak hadden aangespannen, krijgen geen gelijk.

De verdediging van skiester Marjolein Decroix betreurt dat de rechter in kort geding zich verschuilt achter zijn beperkte bevoegdheid en riep ook vragen op bij de selecties die steeds later bekendgemaakt worden. Daardoor kunnen niet-geselecteerde atleten nog zelden een degelijk verweer opstellen tegen genomen beslissingen.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!