Oostende heeft een nieuwe tennistopper

Ilouna Aneca trekt binnenkort richting Bree. (Foto JRO)
Redactie KW

Vanaf september trekt de twaalfjarige Ilouna Aneca richting Bree om er training te volgen aan de Kim Clijsters Academy. Daar zal ze klaargestoomd worden om het maximale uit haar tennis te halen.

Dankzij haar ouders Emely Bonjé en Glenn Aneca koos Ilouna voor tennis. “Sowieso wilden we ze laten sporten”, vertelt papa Glenn. “Op vierjarige leeftijd kozen we voor tennis. Later deed ze ook nog aan keurturnen, maar dat heeft ze niet lang gedaan. Het was al tennis wat de klok sloeg. Wat begon bij een uurtje trainen eindigde al snel in vele uren. Wie wil tennissen op niveau moet er veel uren training in stoppen.”

Ilouna traint nu een tiental uur per week. “Ik zit momenteel nog in het zesde leerjaar van de Sint-Lodewijksschool in Oostende”, vertelt Ilouna. “Ik probeer ‘s morgens en ‘s middags te studeren om dan ‘s avonds te kunnen trainen. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar het lukt wel. Volgend jaar maak ik de overstap naar de middelbare school. Als ik naar een gewone school zou blijven gaan, zou de combinatie al wat moeilijker worden. Daarom koos ik er, samen met mijn ouders, voor om les te volgen aan het Atheneum in Bree. Zij hebben een goede samenwerking met de Kim Clijsters Academy, waar ik ook zal trainen. Door die samenwerking met het Atheneum krijg ik dan vrijstellingen voor bepaalde vakken. Mijn hoofdvakken blijven, maar vakken zoals muzikale opvoeding vallen weg.”

Samen met nog zeven andere jonge tennistalenten zal Ilouna in het ‘Kim Clijsters Huis’ verblijven. “Of ik het thuisfront zal missen? Dat is een keuze die je ooit in je leven moet maken. Bij de ene is dat al eens wat vroeger”, lacht Ilouna. “Natuurlijk zal ik mijn ouders en kleine broer missen, maar tennis bepaalt een groot deel van mijn leven. Mijn opleiding aan de Kim Clijsters Academy kan ook mijn toekomst beïnvloeden. De keuze om daar te gaan studeren lag dus voor de hand. Het is een manier om te blijven doen wat ik graag doe en zelfs nog meer en toch geen stress te hebben op school. De trainingen worden in de toekomst alleen maar opgedreven. Ik train nu zo’n tien uur per week, vanaf september worden dat er al snel 18. Daarvan trainen we 5 uur op conditie en 13 uur op tennis. Kim Clijsters is mijn grote idool. Binnenkort mogen trainen in haar academie is onvoorstelbaar.” (JRO)