Olympische droom van Lauwse kunstschaatster spat uiteen: “Alleen in je ergste nachtmerries”

Charlotte brak haar enkel na een onfortuinlijke val op training. © TGM
Redactie KW

Wat een hoogtepunt in de carrière van kunstschaatsster Charlotte Vandersarren (18) uit Lauwe moest worden, is op een nachtmerrie uitgedraaid. Tijdens de opwarming voor de wedstrijd in Moskou verzwikte ze haar enkel. In het ziekenhuis kwam het zware verdict: een complexe breuk. Daarmee mag Charlotte een streep onder haar seizoen trekken.

“Het is een echte nachtmerrie, want hier had ik enorm naar toegewerkt”, zucht Charlotte Vandersarren, studente voedings- en dieetkunde. “In 2016 nam ik al eens deel aan het EK, maar toen werd ik in laatste instantie opgeroepen om in te vallen. Nu lag dat anders, want dit seizoen ging het enorm goed. Ik behaalde medailles en nam ook een andere trainer in de arm. Ik schaatste veel punten bijeen en kwalificeerde me voor het EK in Moskou. Ook daar was ik ervan overtuigd dat ik een goede prestatie zou neerzetten. Het vertrouwen was er.”

Zware benen

Maar tijdens de training liep het mis. Om 5.30 uur ‘s morgens was Charlotte aan het opwarmen. “Ik was er al enkele dagen op voorhand, ik had een goede én een slechte nacht achter de rug”, vertelt Charlotte. “Maar die fatale ochtend had ik last van zware benen. Ik had een sprong gemaakt en had er geen goed gevoel bij… Bij de volgende sprong bleef ik met mijn schaats in het ijs haken en zakte ik door mijn rechterenkel.”

Charlotte Vandersarren in betere tijden.
Charlotte Vandersarren in betere tijden.© GF/Höppner

“Mijn schaats bleef in het ijs haken…”

“Ik dacht eerst nog aan een verzwikking, maar in het ziekenhuis namen ze alle hoop weg: een complexe breuk en vier tot zes weken out! Terug thuis zijn we ook hier naar het ziekenhuis gegaan: in Kortrijk hadden ze de grootste moeite om het gips te verwijderen, het was net een blok beton dat rond mijn been hing. Nu, we hebben twee opinies gevraagd en het verdict blijft ook hier in België hetzelfde. Een streep door mijn seizoen. Spijtig, want ik heb er echt zoveel voor gedaan! Alles moest wijken voor het EK, ik heb zelfs mijn examens verplaatst… Zoiets gebeurt alleen in je ergste dromen, alleen is dit nu realiteit.”

Waterkansje

Door de blessure mist Charlotte ook haar ‘waterkansje’ op de Olympische Spelen van 2020. “Ik stond als reserve, dus mocht er iemand uitvallen, dan was ik aan de beurt“, legt Charlotte uit. “Een waterkansje, maar je weet natuurlijk nooit! Sowieso was het EK mijn hoofddoel, ook omdat ik mijn idolen aan het werk zou zien. Eén klein lichtpuntje: de wereldkampioen heeft mijn gips gesigneerd. Ik heb wel een vlucht eerder naar huis genomen, omdat ik het emotioneel niet kon aankon om mijn collega’s bezig te zien. Want behalve de fysieke pijn is er ook de emotionele klap.”

(TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier