Nieuw in atletiekland: SMD Running Team

V.l.n.r.: Sandra Stals (trainster), Kato Moustie (atlete), Sterre Provost (atlete), Elisa Desmet (atlete aangesloten bij Atletiek Zuid-West), Helena Ponette (atlete) en Kjell Provost (trainer). (Foto Lawrence Schoonbroodt) © Lawrence Schoonbroodt
Redactie KW

Sandra Stals en echtgenoot Kjell Provost behoorden tot de nationale topatleten van hun generatie. Beiden bleven ook na hun actieve carrière in de atletiek actief. Ze stapten als trainers na een inloopperiode bij MACW naar Hermes Oostende over en startten onlangs het SMD Running Team op.

“SMD staat voor Sprint and Middle Distance. Wij ontfermen ons dus over spurters en halve fondlopers”, legt trainster Sandra Stals uit. “Mijn echtgenoot Kjell Provost neemt de eerste categorie voor zijn rekening en ik de tweede. Wij beperken ons met dit initiatief niet tot atleten van Hermes. SMD werkt cluboverschrijdend. Wij zijn evenmin een opvangnet voor atleten die in hun club wat verloren lopen want we vullen de clubtrainingen aan. De meeste atletiekverenigingen voorzien drie clubtrainingen per week en de betere atleten vinden dat te weinig. Wij bieden hen dat tikkeltje meer.”

“Wij werken cluboverschrijdend, we zijn een opvangnet”

Zo trekt SMD tijdens het indoorseizoen één keer per week naar de Gentse Topsporthal voor een groepstraining. “We beschikken ook over een dokter in nood. Geblesseerde atleten geraken meestal pas na weken wachten bij een gespecialiseerde sportarts, maar wij regelen dat op korte termijn. Dat kost uiteraard wat, maar we beschikken al over een kledijsponsor. Bovendien betalen de atleten een kleine vergoeding.”

“We kregen vele aanvragen, maar stellen onze normen”

Het initiatief sloeg meteen aan. “We kregen talrijke aanvragen, maar we stelden normen. Werpers kunnen bijvoorbeeld niet bij ons terecht. Atleten jonger dan cadet komen evenmin in aanmerking. We verkiezen wedstrijdatleten vanaf een bepaald prestatieniveau. Een pak kandidaten vielen dan ook door de mand en zeven atleten werden weerhouden. Dat zijn de Hermessers Kato Moustie, Helena Ponette, Céline Roelens, Hanne De Mare, Kyana Laenens en Charlotte Van Laethem en de Harelbeekse AZW-atlete Elisa Desmet. Zes onder hen behaalden vorig jaar een nationale jeugdtitel. Het gaat uitsluitend om jongeren. Clubleiders hoeven niet te vrezen dat wij hun atleten overhevelen naar Hermes. De atleten kunnen de clubtrainingen zonder problemen voortzetten. Wij zorgen voor een aanvulling”, besluit Sandra Stals. (HV)