Miguel Levrau uit Lichtervelde: international bij U17 waterpolo

"Op training leren we de voornaamste lepe trucjes van de ervaren spelers", stelt Miguel Levrau. © Foto Kurt
Redactie KW

Miguel Levrau maakt een uitstekend seizoen door met TZK, de Tieltse waterpoloploeg die derde staat in tweede klasse. De 16-jarige Lichterveldenaar grijpt zijn kans bij de club die volop inzet op de jeugd. Daarnaast is Miguel ook nog jeugdinternational bij de U17. Met de nationale ploeg behaalden ze onlangs een knappe derde plaats in een internationaal tornooi in Tsjechië.

“Het is tof om naar het buitenland te mogen, maar ook in tweede klasse loopt het goed. Ik mag soms invallen en af en toe starten in de eerste ploeg, waar de jeugd dit seizoen veel speelkansen krijgt”, steekt Miguel van wal. “Bij de eerste ploeg ben ik de jongste. Met veel jeugd presteren we goed. De oudere spelers zijn soms eens boos als je iets verkeerd doet, maar ze willen dat we beter worden. Op training geven ze veel tips en ze kennen de voornaamste lepe trucjes (lacht). Sommige zaken kan je enkel door ervaring weten en als ze dat dan door geven, is dat wel handig. De ervaren spelers begeleiden ons echt goed.”

Met de nationale U17 behaalde Miguel onlangs nog een knappe derde plaats in een internationaal tornooi in Praag. Resultaten die gezien mogen worden en de

waterpolosport in de kijker zetten. “Het is een speciaal gevoel om tot de beste spelers van België te behoren in mijn leeftijdscategorie. Dat zijn 15 spelers die geselecteerd zijn om voor België te spelen. Als je speelt tegen andere landen, merk je dat het niveau toch soms nog hoger ligt dan in België. Tegen Zuid-Afrika was het tempo heel hoog, maar toch deden we goed mee. Naar het einde toe speelden we ook steeds beter. Dat we derde zouden eindigen, hadden we dan ook niet verwacht.”

“Bij Tielt zit ik goed en als er ooit een nieuw zwembad komt, hopen we terug te keren naar eerste klasse. Als we met de jeugd verder groeien, denk ik wel dat we daar het team voor hebben. En hopelijk blijf ik deel uitmaken van het nationale team, al is daar niet altijd budget voor. Maar nu we iets bereikt hebben met de nationale ploeg gaat er hopelijk iets meer budget naar het waterpolo.”

De stap naar eerste nationale kan het team vooralsnog niet zetten door een nieuwe maatregel. Een zwembad moet overal 1,80 meter diep zijn en in Tielt is dat niet het geval. “Er wordt nu al gepraat”, pikt jeugdverantwoordelijke Christophe De Ruyck in. “In 2020 is de vergunning voor het zwembad in Meulebeke ten einde. Zij zoeken ook naar een oplossing. In de sportraad kwam dat enkele weken geleden aan de orde dat Meulebeke en Tielt misschien samen moeten gaan zitten om te kijken voor een gemeenschappelijk zwembad. Maar dat is op lange termijn”, besluit de jeugdverantwoordelijke. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier