Mathias Vosté schaatst nationaal record op 1000 meter

Hier zien we Mathias Vosté nog aan de slag tijdens de Olympische Spelen in 2018. © BELGA
Redactie KW

Mathias Vosté, afkomstig uit Brugge, heeft zaterdag tijdens de wereldkampioenschappen schaatsen in het Duitse Inzell het Belgisch record op de 1000 meter verbeterd.

De 24-jarige schaatser verbeterde zijn nationale record op de 1000 meter tot 1:08.88. Hij verloor zijn rit tegen de Rus Denis Yuskov (1:08.10), maar vocht zo hard dat zijn tegenstander niet al te veel afstand kon nemen. Het leverde Vosté de vijftiende plaats op. De wereldtitel ging naar de Nederlander Kai Verbij (1:07.39). De tweede en derde plaats waren ook voor Nederlanders, met Thomas Krol (1:07.66) en Kjeld Nuis (1:07.81).

Vosté trof een tegenstander van formaat. Met 1:06.92 is de beste tijd van Yuskov slechts een halve seconde langzamer dan het bijna tien jaar oude wereldwereldrecord van de Amerikaan Shani Davis. Het geeft aan dat de drievoudige wereldkampioen op de 1500 meter ook op de iets kortere afstand heel wat in zijn mars heeft.

Vosté maakt deel uit een internationale trainingsgroep, waarvan de Oostenrijkse Vanessa Herzog, de nieuwe wereldkampioene op de 500 meter bij de vrouwen (37.12), de exponent is. Verder trainen nog wat Chinezen in de groep van de Australische coach Desly Hill, die hoge verwachtingen heeft van Vosté. “Hij is sterk, maar hij kon die kracht nog niet volledig op het ijs overbrengen. Al gaat het dit seizoen steeds beter.”

“Nog harder gaan in de toekomst”

“Ik probeerde de eerste 600 te winnen en dan aan te klampen. Dat is gelukt”, legde Vosté na afloop uit. “Toen ik de loting hoorde, ging mijn hart tekeer. Uiteindelijk heeft het me deze tijd gebracht. Ik moest wel. Hard rijden, je moet alles goed doen.”

Yuskov is een sterke tegenstander, die normaal twee seconden sneller schaatst als Vosté. En Vosté schaatste zijn recordtijd dan nog de buitenbaan, waar je je tegenstander niet kunt zien. “Je weet dat je in die laatste bocht op kop ligt. Dan komt hij met zo’n snelheid onderdoor. Uiteindelijk was ik maar zeven tienden achter Yuskov.”

Vosté heeft zich voorgenomen nog sneller te worden. De eerste volle ronde ging in 25,2 seconden. Dat is twee tienden sneller dan in het recente verleden. Vosté kijkt voor de toekomst naar schaatsers als Kjeld Nuis, die 24,8 seconden klokt. “Zij schaatsen meer op pure techniek en power“.

Die kennis en vaardigheden doet hij op bij de Australische coach Desly Hill, die ook de Oostenrijkse Vanessa Herzorg onder haar hoede heeft. “Vanessa is een topvrouw. Wij trainen veel samen, zij rijdt veel achter mij. Soms verbaas ik mij erover dat ik haar met heel veel moeite los kan rijden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier