Langebaanschaatser Mathias Vosté vertrokken naar Winterspelen in Pyeongchang

© ACR
Redactie KW

Langebaanschaatser Mathias Vosté maakt in Pyeongchang zijn debuut.

Mathias Vosté vertrok vrijdag richting Zuid-Korea, in het gezelschap van zijn Australische sprintcollega Daniel Creig en coach Desly Hill. De 23-jarige Bruggeling was de voorbije dagen nog even in zijn geboortestad om wat spullen op te halen en om in ons land zijn olympisch wedstrijdpak te passen. Vosté wist als één van de laatste atleten dat hij naar de Winterspelen mocht. “Ik ben hier super blij mee, ook al omdat het tijdens de WorldCups in Calgary en Salt Lake City van net niet was en ik er nochtans hard voor had getraind. Waar ik mijn selectie aan te danken heb, weet ik niet voor honderd procent”, vertelt de schaatser. “We zagen dat de Noren niet alle plaatsen op de sprint hadden ingevuld. Op die manier kon ik inschuiven en hopen dat er zich nog iets met de Russen voordeed.”

De knop op nul en gaan

Vosté verblijft een groot deel van het jaar bij zijn Nederlandse vriendin Angela Dijkstra, in een woonboerderij in Nijeholtwolde. In Friesland kan hij in Thialf, de schaatsbaan in Heerenveen, zijn sport ten volle beoefenen. De voorbije maanden stelde hij alles in het werk om bij de olympische selectie te horen. “Ik kijk altijd naar mezelf, in vergelijking met de anderen en de winnaar. Ik word steeds beter. Het wordt dus afwachten tot na de races om echt een besluit te maken. Voorlopig ligt mijn focus op de 500 meter. Dat is in iets meer dan een halve minuut er alles uitpersen, de knop op nul en gaan. Eigenlijk is mijn opening nog net iets te traag, maar daar word ik steeds beter in. De 1.000 meter vind ik dan weer een fijne afstand en ik denk eerlijk dat ik ook daar wel goed sta.”

Wat vreest hij in Zuid-Korea nu het meest? “Misschien wel de zenuwen. De hele wereld kijkt op dat moment mee, en het is toch wel een uiterst exclusief gebeuren om mee te maken. Wat je zeker niet wil meemaken is vallen op deze wedstrijden, want op de Spelen wil je toch graag met je beste prestatie schitteren. Ik wil vooral een goede klassering rijden, maar als ik met een goede race 25ste of 30ste word, ben ik ook tevreden”, aldus Mathias Vosté.

Op de komende Winterspelen is er nog een andere Bruggeling te gast. Kunstschaatser Ruben Blommaert (25) vertegenwoordigt Duitsland, samen met zijn 17-jarige partner Annika Hocke uit Berlijn. Het bereiken van de finale van de beste zestien koppels zou voor hen een groot succes zijn.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier