Laatste wedstrijd MCLB in Overslag

Jana Calus in actie. © (Foto Coghe)
Redactie KW

De Motor Cross Liefhebbers Bond was aan haar laatste wedstrijd van het seizoen 2018 toe in het Oost-Vlaamse Overslag, gelegen aan de Nederlandse grens. Het was tevens de finale van het Open Herfstkampioenschap. Met 300 piloten en heel wat supporters in een lekkere najaarszon op de afspraak kon men zeker niet klagen. Het parcours lag er zoals bekend heel zwaar bij in de mulle zandgrond, steeds berijdbaar.

Liefst zeven West-Vlaamse solorijders wisten de titel van Herfstkampioen binnen te halen en ook bij de Zijspannen B was het bingo.

Jana Calus uit Heestert is de Herfstkampioene bij de Dames Open, na haar blessure opgelopen gedurende het seizoen miste de jonge lady het podium van het B.K., maar nu is het bingo en een beloning voor haar strijdlust. In het dagklassement werd Jana derde met dubbele derde plaats. Pa Kristof Calus (Heestert) mocht naast zijn dochter op het podium met de hulde van de Herfstkampioenen, hij werd primus bij de Masters. In het dagklassement werd hij ook derde bij de Masters.

Nate Van Tatenhove (Zwevezele) is de herfstkampioen bij de Beloften, in de sluitingsprijs moest hij echter vrede nemen met de derde podiumplaats, hij legde beslag op de tweede en vierde plaatsen. Diens pa, Erwin Van Tatenhove, werd dubbelwinnaar en laureaat in het dagklassement bij de Masters met dubbele reekszege. Emiel Soens (Zwevegem) kwam in beide reeksen bij de Beloften als derde onder de geblokte vlag en was daarmee tweede in de eindstand.

Avo Tack (Oostrozebeke) was present bij de Juniors mx2 en de rest zal het geweten hebben, Avo schreef beide reeksen op zijn naam en de eindwinst. Michael Coopman (Oostkamp) werd dubbelwinnaar bij de Juniors mx1, met de hulde op het hoogste schavotje als dagwinnaar en ook als Herfstkampioen in zijn categorie.

Cisse Haelewyn (Lichtervelde) won de eerste reeks bij de Nieuwelingen mx1, maar in de tweede manche liep het niet zo goed en moest hij vrede nemen met de zesde plaats, waarmee hij derde werd in het dagklassement. Dit was wel voldoende voor de titel van Herfstkampioen.

Maarten Govaert is Herfstkampioen bij de Internationalen mx1, de Waregemnaar liet twee knappe reeksen bewonderen op het zware parcours. Hij legde beslag op de vierde en tweede plaatsen waarmee hij derde was in het dagklassement. Bij deze Koninginneklasse werd de eerste reeks gewonnen door kampioen Wietse Brackman die ook in de tweede manche aan de leiding reed tot hij halfweg de race te voet gesteld werd met mechanische problemen. De eindzege was voor gastrijder Dieter Vromans en de tweede stek voor Dylan Verleysen die herboren lijkt.

Stanley Verstraete (Zerkegem) is Herfstkampioen bij de Inters Open B en mocht ook naar het podium als tweede in de eindstand van het dagklassement, hij legde beslag op de tweede en derde plaatsen.

Zijspannen zorgen weer voor spektakel

Met enkele gastrijders uit het GP- en WK-circuit was het duimen en vingers aflikken geblazen. De eerste reeks werd gewonnen door Julian Veldman-Glenn Janssens voor ex-wereldkampioen Jan Hendrickx met Jens Mans in het bakje. Bij de start van de tweede manche volgden deze in de subtop en bij een maneuver in een scherpe bocht haperde Veldman met een ander stel en verloor heel wat plaatsen. Na een helse achtervolging rukte hij alsnog op naar de leiding en pakte aldus dubbele reeks- en eindzege, en Hendrickx opnieuw tweede en ook tweede in eindstand groep A. Veldman-Janssens zijn tevens de Herfstkampioenen Zijspannen A.

De derde podiumplaats in het dagklassement was weggelegd voor de MCLB-kampioenen Bert Soetaert-Eduard Soenens uit Oostrozebeke en Meulebeke. Zij kwamen als vierde en derde onder de geblokte vlag, en zelfs met kopstart in de slotmanche.

Bij de Zijspannen B is de herfsttitel voor Daen Valcke uit Oostrozebeke die de eerste wedstrijden reed met Kachtemnaar Robbe De Veene in het bakje, maar deze moest voor de finale forfait geven met blessure. Hij werd vervangen door Niki Debruyne, de Poperingenaar die sinds een paar jaren zijn nestje bouwde in Meulebeke. Zij werden na slechte start pas elfde in de eerste reeks, als vierde B. In de tweede manche de vijfde plek als tweede B en vierde in de eindstand.

De dagzege in groep B was voor lady Kelly Debruyne nu wonende in Oostrozebekemet haar vriend wereldkampioen Ben Van Den Bogaert. Zij legden beslag op de derde en vierde plaatsen algemeen, als dubbele reekswinnaars groep B.

Het seizoen is afgelopen, maar toch volgt nog de jaarlijkse Open Eindejaarscross op 9 december in het Oost-Vlaamse Stekene.

(GA – Foto Coghe)