Laat het speculeren beginnen: bij welk team rijdt Stoffel Vandoorne in 2019?

© BELGA
Redactie KW

Silly season is losgebroken: die periode van het jaar waarin de transfergeruchten op volle toeren draaien in de formule 1. Ook West-Vlaming Stoffel Vandoorne speelt mee in de stoelendans.

Sauber

Eén van de hardnekkigste geruchten is dat Vandoorne volgend jaar uitwijkt naar het Sauberteam. Daar zou het zitje van Charles Leclerc vrijkomen. Dat teambaas Frederic Vasseur een oude bekende is van Vandoorne, is meegenomen: hij leidde het GP2-team ART toen Vandoorne er reed. Wat denkt Vasseur er zelf van? Tegen de krant ‘La Dernière Heure’ liet hij vallen dat Vandoorne een contract heeft bij McLaren en dat hij hem daar niet ziet vertrekken.

McLaren

Wie weet blijft Vandoorne dus gewoon bij het McLarenteam. De Britse renstal heeft een meerjarencontract met de Belg, al zitten er in dat contract verschillende addertjes onder het gras, die een opzeg mogelijk maken.

Veel zal afhangen van wat zijn ploegmaat Fernando Alonso van plan is. De Spanjaard laat niet in zijn kaarten kijken, al wil McLaren hem koste wat het kost aan boord houden. Als Alonso dus graag zijn landgenoot Carlos Sainz naast zich wil krijgen, dan lijkt McLaren daar te zullen op ingaan.

Ook het Britse opkomende talent Lando Norris, test -en reserverijder bij het team, zaagt aan de poten van Vandoornes stoel. Deze week mag de lieveling van de Britse pers 2 dagen de McLaren besturen tijdens de testdagen in Hongarije.

Geen plaats bij Renault

Bij de andere teams is het afwachten tot het eerste dominosteentje valt. Neem nu Renault. Carlos Sainz kan zowel naast Alonso bij McLaren terecht als bij Toro Rosso. Een vrije zitplaats, dus, maar Vandoorne komt niet meteen in beeld: Alain Prost lonkt vooral naar Daniel Ricciardo en de Fransman Esteban Ocon.

Force India, Williams, Toro Rosso en Haas

Bij Force India staan George Russell en Lance Stroll te trappelen om de Fransman Ocon eventueel te vervangen. Rijdt Stroll volgend jaar bij Force India, dan komt er een plaats vrij bij het Williamsteam. Daar aast testrijder Robert Kubica op een comeback in de formule 1.

Wat als McLaren de deur dichtgooit en Sauber geen optie is?

Bij Toro Rosso lijken de dagen van Brandon Hartley geteld. Grijpt Toro Rosso naast Sainz, dan komt George Russell in beeld. Blijft nog over: Haas. Aangezien de resultaten van Romain Grosjean niet om over naar huis te schrijven zijn, lijkt het einde voor hem nabij. Een vrij zitje, dus, al werd Kubica ook al aan Haas gelinkt.

Samengevat: het is een complexe puzzel. Pas wanneer Ricciardo, Alonso en Räikkonen duidelijk maken bij welk team ze in 2019 zullen rijden, zullen ook de andere stukjes de komende weken op hun plaats vallen. Ook voor Vandoorne.

Nergens?

Alleen: door de tegenvallende prestaties van de voorbije maanden -Vandoorne moest het de laatste 8 races zonder punten stellen- is de West-Vlaming de speelbal geworden van twijfels en roddels in de paddock. Het is een scenario waar niemand wil aan denken, maar wat als McLaren de deur dichtgooit en Sauber geen optie is?

Of nog erger: HLN ving in Hongarije op dat de West-Vlaming zelfs niet meer aan de start zou verschijnen van de volgende Grote Prijs in België, uitgerekend Vandoornes thuiswedstrijd. McLarenbaas Zak Brown noemde het gerucht ‘heel onwaarschijnlijk’, Vandoorne zelf zei ervan overtuigd te zijn dat hij in Spa-Francorchamps meerijdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier