Kris Princen wint TAC Rally dankzij evolutie motor

08/04/18 om 16:35 - Bijgewerkt om 16:34

Voor het eerst dit seizoen was een rally van het BK niet echt spannend want Kris Princen was dit weekend een klasse te sterk voor de tegenstand. De Limburger, met Bram Eelbode uit Beernem als copiloot, zette bijna alle snelste tijden op de tabellen en won voor de derde keer in Tielt.

Kris Princen wint TAC Rally dankzij evolutie motor

Na de eerste omloop had Kris Princen al een kloof van zowat 25 seconden geslagen op zijn voornaamste belager Vincent Verschueren. Princen maakte optimaal gebruik van de extra pk's die de evolutie motor van de Skoda Fabia leverde en deed op het zelfde elan verder tijdens de tweede omloop. De Limburger bleef de hele wedstrijd foutloos en kon tijdens de laatste klassementsproeven de wedstrijd controleren en onbedreigd zijn tweede zege van het seizoen laten optekenen.

Ereplaatsen

Vincent Verschueren, met de Kortrijkse Veronique Hostens als copilote, had na zijn zege van vorig jaar gehoopt om opnieuw voor de overwinning mee te strijden maar al snel moest de Oost-Vlaming toegeven dat hij het tempo van Princen niet kon volgen. "We verloren een handvol seconden door een kapotte stabilisator maar de rest van onze achterstand was te wijten aan het feit dat de Skoda van Princen dit weekend sneller was dan onze wagen." Verschueren werd uiteindelijk onbedreigd tweede maar had toch wel op meer gehoopt.

De strijd voor de resterende podiumplaats leek lange tijd in het voordeel van Melissa Debackere uit te draaien maar de Wervikse moest uiteindelijk nipt de duimen leggen voor de nieuwe Belgische belofte Sebastien Bedoret maar Debackere deed haar nieuwe hoofdsponsor toch een mooie vierde plaats cadeau.

De meute snelle Porsches 997 GT3 hadden het dit weekend niet echt naar hun zin in Tielt. Gunther Monnens, met Chris Debyser uit Kachtem aan zijn zijde, bleek uiteindelijk de snelste Porschist terwijl Snijers (van de weg), Van Woensel (geen benzinedruk) en Abbring (koppeling) al vroeg aan de kant moesten.

De Skoda's van Didier Duquesne, zesde na een foutje in de eerste omloop, en Robin Maes, die duidelijk de handleiding van een R5 nog aan het leren is, zorgden ervoor dat er niet minder dan zes Skoda Fabia's R5 in de top-8 eindigden. De Ford Fiesta's R5 gaven dit weekend niet thuis. Achiel Boxoen was de snelste maar eindigde toch pas zevende op bijna vijf minuten van de winnaar.

Historics

In de Historic wedstrijd stond er geen maat op Paul Lietaer die eindelijk zijn Opel Manta 400 liet debuteren. Stefaan Stouf was lange tijd in strijd met Lietaer voor de zege maar de vishandelaar uit Nieuwpoort moest halfweg de rally aan de kant met motorstoringen en zo had Lietaer geen tegenstand meer over.

Gilles Pyck (Poperinge) won de pover bezette Junior categorie nadat Reynvoet, die de wedstrijd domineerde, op de voorlaatste proef overkop ging.

In het Criterium tenslotte stond er opnieuw geen maat op Philip Lommers. De Limburger won hier vorig jaar ook al en haalde het gemakkelijk met drie kwart minuut voorsprong op Lieven Wouters (Meulebeke) en anderhalve minuut voorsprong op Xavier Alliet (Izegem). De wederoptredende Bjorn Renier kwam met zijn Renault Clio niet verder dan de vierde plaats terwijl de lokale favoriet Chris Dobbelaere na een slipper tevreden moest zijn met de tiende plaats.

(FM - foto DM)

Top 10:

Princen-Eelbode (Skoda Fabia R5)

Verschueren-Hostens (Skoda Fabia R5)

Bedoret-Walbrecq (Skoda Fabia R5)

Debackere-Cokelaere (Skoda Fabia R5)

Monnnens-Debyser (Porsche 997 GT3)

Duquesne-Geerlandt (Skoda Fabia R5)

Boxoen-D'Alleine (Ford Fiesta R5)

Maes-Miclotte (Skoda Fabia R5)

Bonjean-Leyh (Skoda Fabia R5)

Van Parijs-Heyndrickx Porsche (997 GT3)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!