Krachtbal 2.0 verhit de gemoederen

Een beeld wat ze bij de federatie en krachtbal 2.0 graag zien: jonge teams in de supercup. Staand: scheidsrechter André Van Deynse, Sint-Michiels met coach Paul Vanheerentals, Jason De Vooght (25), Hannes Timmerman (27), Siebe Timmerman (24), Jonathan D'Hoore (21), scheidsrechter Eric Reybrouck en Male-coach Curt Bonne. Vooraan Male met Matijs Gheselle (29), Sybren Sevenhant (24), Jonas Compernolle (25), Jonas Bonne (24) en Sander Gheselle (27).
Redactie KW

Op 8 september wordt de krachtbalcompetitie op gang gefloten. Vanaf dit seizoen zijn er enkele drastische wijzigingen die de toekomst van het krachtbal zullen bepalen. De federatie start de nieuwe competitie dan ook onder de noemer Krachtbal 2.0.

Voornaamste nieuwigheid is het invoeren van een leeftijdscategorie U26. Spelers die bij deze categorie spelen (18-25 jaar) zijn de enige spelers die maximum twee wedstrijden per weekend mogen spelen. Bedoeling is om de jeugdwerking en een doorstroming van de jeugd naar de hogere reeks te stimuleren. Daardoor zou de uitstraling van de krachtbalsport moeten verhoogd worden. Er werd ook gepleit om een 35-secondenregel in te voeren (waarin elke aanval maximaal 35 seconden mag duren), maar dit wordt voorlopig uitgesteld. Ook mag er slechts een ploeg per club in de nationale reeksen spelen. Per reeks kan maar een ploeg dalen.

Vanuit de krachtbalclubs kwam er wel wat reactie omdat de invoerders van het systeem, CBSK (Commissie voor Beheer van Spelregels Krachtbal) en de krachtbalfederatie zelf, weinig oor hadden naar de verzuchtingen van de individuele clubs. De drie grootste clubs Buggenhout, Sint-Michiels en Male sloegen de handen in elkaar om enkele vergaderingen te organiseren waarin ze de federatie advies willen geven bij de veranderingen. Heel wat clubs hebben zich intussen aangesloten en leverden positieve ideeën op, waardoor de federatie toch al enkele kleine toegevingen deed. Zo wordt de 35-secondenregel uitgesteld, omdat men nog niet weet hoe alles praktisch en qua hardware te regelen valt.

De clubs zijn bang dat de jongeren te weinig kansen zullen krijgen. De intensiteit van de wedstrijden is nog te laag waardoor de oudere spelers probleemloos langere jaren mee kunnen spelen. Het mooiste bewijs is wel dat Joos Anseeuw (36) en Nathalie Lievens (40) opnieuw de beste spelers van het seizoen waren. Grootste reactie kwam ook van ploegen die verplicht degradeerden, aangezien er slechts een team per club in de nationale reeksen mag spelen. Zo mocht kampioen Koekelare niet promoveren naar de eerste afdeling, omdat ze al een team hadden in de hoogste afdeling. Ook degradeerde het tweede vrouwenteam van Sint-Michiels, dat nochtans als zesde eindigde. De vrijgekomen plaatsen worden ingenomen door teams die misschien wel te zwak zijn om een afdeling hoger te spelen. De clubs zijn dan ook bang dat er slechts enkele topwedstrijden te zien zullen zijn en het niveau zal dalen. De toekomst zal uitwijzen of de veranderingen goed zijn voor de krachtbalsport. De krachtbalfederatie heeft voorlopig nog niet gereageerd.

(Jan Vanhecke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier