Koen Naert derde Europeaan op WK halve marathon

© Bart

Met ruim 170 atleten verschenen ze zaterdag aan de start van het WK halve marathon, nabij het wetenschapsmuseum Principe Felipe in Valencia. Koen Naert uit Oostkamp werd derde Europeaan, in totaal 22ste, in een tijd van 1u01’42”, een persoonlijk record.

Koen Naert behield van bij aanvang de aansluiting met de kopgroep, had zijn wedstrijd goed ingedeeld en schoof enkele plaatsen op, van plaats 34 na vijf kilometer tot plaats 25 na vijftien kilometer. Hij finishte uiteindelijk als 22ste in 1u01’42, de snelste Belgische chrono sinds 2000. Slechts vijf Belgen gingen ooit sneller dan Naert, onder wie Mohammed Mourhit, die in 2002 op dopinggebruik werd betrapt. Het persoonlijk record van Naert stond sinds vorig jaar in september op 1u03’29” in het Britse South Shields.

De winst op het WK was voor de derde keer voor de Keniaan Geoffrey Kipsang Kamworor. Hij bleef Abraham Naibei Cheroben uit Bahrein met 20 seconden voor. Bij de vrouwen was Netsanet Gudeta Kebede uit Ethiopië de beste.

Naert richt nu zijn pijlen richting het Europees kampioenschap marathon komende zomer in Berlijn.