Justine Dekyvere kroont zich tot Belgisch kampioene karate: “Goud kwam als een verrassing”

Justine Dekyvere. © JVGK
Redactie KW

Karateka Justine Dekyvere (16) uit Heule is afgelopen weekend in Braine l’Alleud bij Brussel Belgisch kampioene geworden bij de scholieren. “Mijn ultieme droom? De Olympische Spelen 2020 in Tokyo”, zegt ze.

2017 is een spectaculair jaar voor Justine Dekyvere. De Heulse karateka werd namelijk al West-Vlaams, Vlaams en nu ook Belgisch kampioene kata (vorm van karate, red.). “Het is ongelofelijk”, zegt Justine, die lid is bij karateclub Hajime in Heule. “Ik had er wel naartoe gewerkt, maar was toch verrast door mijn prestatie.”

Justine, die nu in haar vijfde jaar wetenschappen-wiskunde zit aan het Guldensporencollege Kaai in Kortrijk, staat tot zes keer per week op de mat. “Mijn grootste troef is mijn doorzettingsvermogen. Karate is vooral techniek en het is dus hard werken, maar als je er dan ook voor beloond wordt, is dat het allemaal waard.”

Emotioneel moment

Ze behaalde haar titel bij de scholieren (16-17 jaar). Ondertussen traint ze al mee met de nationale beloftenploeg. Om bij de nationale karateploeg te geraken, heeft ze echter nog een lange weg af te leggen. “In karate kan je pas vanaf je 18de geselecteerd worden voor het Belgische team. Ik doe al mee met de beloftentrainingen, maar besef dat ik nog heel wat stappen vooruit moet zetten. Mijn ultieme droom zijn de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Mochten die te vroeg komen, heb ik vier jaar later nog een kans. Ik ga er sowieso keihard voor werken.”

Voor haar ouders was de Belgische titel een emotioneel moment. “Ik lag in het ziekenhuis toen ze Vlaams kampioene werd”, zegt papa Kurt. “Ik vond het heel spijtig dat ik er niet kon bij zijn en hoopte stiekem dat Justine een knalprestatie kon neerzetten. Ik wist dat ze het goed zou doen, maar zo goed… Het was fantastisch! Wij weten hoe hard ze ervoor heeft gewerkt. We zijn heel trots.” (NVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier