Jonathan Delombaerde staat voor belangrijk drieluik

Jonathan Delombaerde. (Foto LLH)
Redactie KW

Jonathan Delombaerde heeft een lange trainingswinter achter de rug. Uit de testen blijkt een goede conditie, maar nu is het uitkijken naar de eerste resultaten, te beginnen zaterdag voor de World Cup in Szeged.

De Stasegemse topsporter (24) vertoeft momenteel in het Hongaarse Szeged voor de eerste wedstrijd van de World Cup. “Na dit weekend zal ik al meer weten over waar ik precies sta”, stelt de Belgische kampioen op de K1-200m. “Maandenlang trainen op alle mogelijke onderdelen van zo’n spurtwedstrijd, dat zien maar weinig mensen. Dan is het inderdaad wel met wat gezonde spanning dat we naar de eerste grote internationale competities vertrekken. De testen wezen uit dat ik kan steunen op een goede conditie, maar in zo’n korte wedstrijd is elk detail heel belangrijk.”

In Hazewinkel kon ik een tiental dagen trainen met Niklas Vettanen, een 25-jarige Fin die ooit al de EK-finale haalde. Op training schatte ik zijn niveau ongeveer in als dat van mij. In het Portugese Nelo Training Centre heb ik kunnen trainen met Niklas en een groep Litouwers, waaronder Ignas Navakauskas (die een paar keer brons haalde op het EK in de K1-200, red.). Over de voorbereiding zelf ben ik tevreden.”

Ambitie

Ik leg mezelf geen druk op. Het ligt allemaal erg dicht opeen. Vandaar dat ik tevreden ben als ik de wedstrijden kan afwerken met een gevoel dat het maximum er is uitgehaald. Als blijkt dat er nog progressie is, dan geeft dat een enorme voldoening. In elke wedstrijd goed presteren, dat is de uitdaging.”

“Intussen staat ook de concurrentie niet stil. Het is pas op de eerste wedstrijden dat blijkt wie aanspraak maakt op het allerhoogste en dan nog kan de minste misslag roet in het eten gooien. Het is net de uitdaging bij die 200 meter om in alle omstandigheden optimaal te kunnen varen.”

Pieken naar WK

“Na de World Cups van Szeged (18-20 mei) en Duisburg (25-27 mei) gaan we naar Belgrado voor het EK (7-10 juni). De grootste piek is natuurlijk het WK. Dat vindt plaats eind augustus in het Portugese Montemor-o-Velho. Tussen het EK en het WK zitten nog ettelijke weken. We proberen nog een stage te regelen om samen met een concurrent te kunnen trainen.”

Een belangrijke factor in de voorbereiding is de wekelijkse training bij Bieke Vandenabeele, een ex-topsporter reddend zwemmen en bobslee. Het aanbod van oefeningen om de explosieve kracht verder op te krikken, is zo gevarieerd, dat ik daar veel vertrouwen uit put.” (Enkele beelden op Jonathans Facebookpagina geven een impressie van de intensiteit van die oefeningen, red.).

“Van kine Mathieu Gram, master LO, bewegingswetenschappen en kinesitherapie, krijg ik een goede ondersteuning om alles op een verantwoorde manier af te ronden. Alles staat uiteindelijk in het teken van Tokio 2020”, besluit Howeststudent Jonathan, die een paar sportief interessante weken tegemoet gaat. (SJK)